Τουλάχιστον από δύο πλευρές προσπαθεί να «δέσει» το υπουργείο Οικονομικών την πραγματική δήλωση εισοδημάτων από ους επιτηδευματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους κατόχους των λεγομένων μπλοκ παροχής υπηρεσιών, αλλά και τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών πλατφορμών, τύπου Aibnb, Booking.com ή Homeaway. Οποιοδήποτε άλλο εισόδημα, πλην της μισθωτής εργασίας, ή της κατ’ εξοχήν επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως εξηγεί στο b.e. ο φοροτεχνικός κ. Αντ. Μουζάκης, θεωρείται εισόδημα και υπόκειται σε φορολογία. Ο λόγος για το νέο έντυπο Ε -3, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μουζάκη εναρμονίζεται πλέον στην λογική των διεθνών λογιστικών προτύπων που ακολουθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ζητώντας πληροφορίες από τους φορολογούμενους, τόσο για τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς ή αν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν βραχυχρόνια τα σπίτια τους, θα πρέπει να δηλώνουν σε ποια πλατφόρμα τα έχουν «ανεβάσει». Σημειωτέον, ότι μόλις προ 20ημέρου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καλούσε τους επιτηδευματίες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες να δηλώσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς. Πλέον, με το νέο Ε – 3 κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής, θα απαιτείται η υποχρεωτική δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών, μέσω των οποίων η ΑΑΔΕ, θα έχει τη δυνατότητα από το να ελέγχει τα εισοδήματα του φορολογούμενου κι αν αυτά εμπίπτουν με τα δηλωμένα ετήσια έσοδα μέχρι το να προβαίνει, όπως το… συνηθίζει την τελευταία διετία σε κατασχέσεις για χρέη που δημιουργούνται προς το Δημόσιο.
Στις αρχές της εβδομάδας, εν τω μεταξύ, λήγει η δημόσια διαβούλευση για το Ε -3, το οποίο μάλιστα φέρει τον τίτλο "Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα" και, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του περιορισμού της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Όπως τονίζεται, το νέο έντυπο αποτελεί τη βάση για διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίζονται ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δηλώνουν σημαντικά υψηλότερες επαγγελματικές δαπάνες σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Οι επαγγελματίες αυτοί, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο του φορολογικού ελέγχου προκειμένου να επαληθευτεί η ύπαρξη, το πραγματικό μέγεθος και η αναγκαιότητά τους "προς όφελος της επιχείρησης" όπως ορίζει, άλλωστε, η φορολογική νομοθεσία.
Αναλυτικότερα, στη νέα μορφή του εντύπου γίνεται αντιληπτό ότι ο σχεδιαστής του στοχεύει στο να καταγραφούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερα οικονομικά στοιχεία και χαρακτηριστικά αυτού που ασκεί την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτά τα στοιχεία θα αποτελούν και τη βάση διασταυρώσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό πλασματικών δαπανών που δηλώθηκαν μόνο και μόνο για να συμπιεστούν τα φορολογητέα κέρδη.
Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να δηλώσουν στο νέο έντυπο Ε3, μεταξύ άλλων τα εξής δεδομένα:
- όλους τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούν για τις εισπράξεις και τις δαπάνες τους. Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί πρέπει να είναι δηλωμένοι και στην ειδική εφαρμογή στο taxisnet προκειμένου να υπολογίζεται το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων, να δίνονται οι λαχνοί για τη φορολοταρία αλλά και να παρακολουθούνται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Υπενθυμίζεται ότι επαγγελματικές συναλλαγές από το πρώτο ευρώ πρέπει να γίνονται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος
- η ανάλυση όλων των δαπανών κάθε επιχείρησης και επαγγελματία. Πολύ σημαντικοί είναι οι πίνακες Ζ1 και Ζ2 του νέου εντύπου Ε3. Σε αυτούς ο φορολογούμενος θα πρέπει με ακρίβεια να δηλώνει το είδος και το ύψος κάθε δαπάνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρέπει να δηλωθούν οι δαπάνες για διαφήμιση, ταξιδιών στο εξωτερικό, υποδοχής και φιλοξενίας, συμμετοχής σε ενημερωτικές ημερίδες και ενέργειας και πληρωμή λογαριασμών για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
- όλα τα στοιχεία των συνδεδεμένων με την επιχείρηση ή τον επαγγελματία επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μέσω των ενδοομιλικών συναλλαγών
- οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιεί κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας για την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών της
- όλες οι συσκευές ηλεκτρονικών χρεώσεων POS που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τις εισπράξεις τους
Άλλα δύο χρόνια η χρέωση των τόκων με τον μήνα
Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο παρατείνεται και για τα έτη 2018 και 2019 η χρέωση τόκων «με τον μήνα» (αντί ανά μέρα καθυστέρησης) σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων χρεών. Ουσιαστικά οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται για άλλα δύο χρόνια με προσαυξήσεις για ολόκληρο τον μήνα, έστω και για 1 μέρα καθυστέρησης. Και αυτό γιατί μέχρι 1.1.2018 δεν θα ήταν έτοιμα τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζουν αυτόν τον υπολογισμό, όπως απαιτείτο να είναι από προηγούμενους νόμους. Κατά την πληρωμή της οφειλής, εισπράττονται υποχρεωτικά οι αναλογούντες φόροι και το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής.
Επίσης, επεκτείνεται και στην παλαιότερη ρύθμιση χρεών (του ν.4152 του 2013) το δικαίωμα «προειδοποιημένης καθυστέρησης» στην πληρωμή μιας δόσης, ώστε από 1.1.2018 να μπορούν και οι οφειλέτες αυτοί να ζητούν ρύθμιση πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους.
Τέλος, παρέχεται για δύο χρόνια (αντί για ένα χρόνο και εξάμηνη παράταση) σε κληρονόμους, το περιθώριο να προβούν σε αποδέσμευση του οχήματος που είχε παραληφθεί με απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης απο άτομα με αναπηρία. Μετά την παρέλευση διετίας όμως, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ απειλούνται και με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας.