Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονή, ο πρωθυπουργός θέλησε το πρωί της Δευτέρας, ώρα 10, να νομιμοποιήσει την προστασία της «λαϊκής» πρώτης κατοικίας και να αναβαθμίσει με τον πιο επίσημο τρόπο, αυτόν της ανάμειξής του, το ότι δεν θα βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ. Αυτή είναι η αποκωδικοποίηση, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές προς το b.e. της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και όχι μόνο, αφού συμμετείχε και ο κ. Π. Ρουμελιώτης ως πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έκλεισαν οι κάμερες, ο Αλ. Τσίπρας είπε στους τραπεζίτες:
- Προστατεύστε τους αδύναμους με βάση το νομικό πλαίσιο.
- Σταματήστε να προστατεύετε τους μεγαλοοφειλέτες και τους μπαταχτσήδες. Βγάλτε από τα συρτάρια σας τις μεγάλες υποθέσεις και κάντε σωστή προτεραιοποίηση. Αυτό θα δώσει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία και θα οικοδομήσει συναινέσεις στην προσπάθεια για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
- Βγείτε μπροστά και πείτε την αλήθεια. Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας και το τραπεζικό σύστημα απέναντι στα ΜΜΕ που παράγουν fake news. Εξάλλου εσείς τα χρηματοδοτείτε. Δεν μπορείτε να ανέχεστε τα ψεύδη.
Γιατί όχι νομοθέτηση
Όπως αναμενόταν, η κυβέρνηση δεν θέτει θέμα νέας νομοθέτησης της προστασίας πρώτης «λαϊκής» κατοικίας γενικώς (σ.σ. πέραν όσων ορίζει ο νόμος για υπαγωγή στις ρυθμίσεις Κατσέλη-Σταθάκη), παρότι «πιέζεται» από τμήμα της κοινωνίας και... του κόμματος («53»). Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, εάν υπάρξει τέτοια νομοθέτηση θα σταματήσουν αμέσως την αποπληρωμή όσοι έχουν λάβει αντίστοιχα στεγαστικά δάνεια. Πέραν του προφανούς, παραπέμπουν και στο σχετικό απαγορευτικό που έχει εκδώσει (ατύπως) η ΕΚΤ.
Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως όσο προχωρούν οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί («μεγάλων ακριβών ακινήτων»), τόσο θα αυξάνεται η προσέλευση δανειοληπτών, οι οποίοι είτε δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των «στρατηγικών κακοπληρωτών» είτε εμπίπτουν, αλλά θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια να παραμείνουν σ' αυτήν.
Η σταδιακή μείωση, λένε, των «κόκκινων δανείων» θα επιτρέψει, ενδεχομένως, και μία «πιο θωρακισμένη» προστασία της πρώτης «λαϊκής» κατοικίας, αλλά αυτό δεν θα φανεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Οι τράπεζες
Το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για τη σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας, ήταν η θέση που διατύπωσαν από την πλευρά τους οι τραπεζίτες.
Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, έχοντας σήμερα πλήρη και σε βάθος γνώση των χαρτοφυλακίων τους, είναι σε θέση να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες, ενώ διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειές τους έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.
Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες:
-Εφαρμόζουν πιστά τις δεσμεύσεις τους έναντι των εποπτικών αρχών και σέβονται τους ελληνικούς νόμους και δικαστικές αποφάσεις.
-Αξιολογούν με ιδιαίτερη προσοχή τις περιπτώσεις που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξαντλούν κάθε περιθώριο προσφοράς ευνοϊκών και βιώσιμων ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους τη διατήρηση των περιουσιακών τους στοιχείων.
- Παρέχουν μία πληθώρα τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν σε κάθε συνεργάσιμο δανειολήπτη μακροπρόθεσμη λύση. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
- Αντιμετωπίζουν τους πλειστηριασμούς ως ένα αναγκαίο μέσο και τη μόνη δυνατότητα που παρέχεται ως έσχατη λύση απέναντι στους αδιάφορους δανειολήπτες ιδίως τους κακοπληρωτές. Πριν από τη διενέργεια των πλειστηριασμών περνάει πάντα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και επομένως δεν υπάρχει αιφνιδιασμός. Η μετάβαση σε ένα σύστημα αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ομαλή συνέχιση των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει.
- Διαπιστώνουν με ικανοποίηση ότι η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.