"Αφήνουμε πίσω μια εποχή που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Μια εποχή, ιδίως τα πρώτα χρόνια, ταπείνωσης".
Είναι πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακών προϋπολογισμών που δεν ήρθαν οι θεσμοί να μας πουν ότι χρειάζονται νέα μέτρα και η πρώτη φορά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός στο ελληνικό κοινοβούλιο, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή.
Αφήνουμε πίσω μια εποχή που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Μια εποχή, ιδίως τα πρώτα χρόνια, ταπείνωσης. Που τα κλειδιά της οικονομίας είχαν οι δανειστές μας. Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας το κύρος της στη διεθνή σκηνή και έχοντας απαλλαγεί από τις παθογένειες, τόνισε.
Όπως είπε, έχουν γίνει μεταρρυθμιστικές τομές που τώρα εμφανίζουν τους πρώτους καρπούς. «Παραλάβαμε χώρα με άδεια ταμεία και ανεργία 27% και μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους και τα επιτόκια δανεισμού στο 8%. Με μια κυβέρνηση που τότε είχε δεσμευτεί σε τρελά πλεονάσματα ως 4,5% του ΑΕΠ και που αδυνατούσε να καλύψει τους στόχους. Μια χώρα που σε 4 χρόνια πήρε μέτρα 65 δισ. ευρώ τα οποία βύθισαν την χώρα σε πρωτοφανή ύφεση».
«Πρέπει να γίνει η σύγκριση για το τί παραλάβαμε και ποιος σας έριξε. Αυτός ήταν ο ελληνικός λαός που δεν άντεξε την λεηλασία», είπε απαντώντας στον αρχηγό της ΝΔ.
Πήραμε στην αρχή εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης που τηρήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, θύμισε ο πρωθυπουργός. Καταλήξαμε σε ένα αναγκαστικό και δύσκολο συμβιβασμό αλλά με πολύ ρεαλιστικότερους όρους. Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε αλλά φέραμε μια συμφωνία πολύ ηπιότερης προσαρμογής, συμπλήρωσε. Η φορολογική προσαρμογή επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.
Αυτά που καταφέραμε το α’ εξάμηνο του 2015 δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί αλλά ζητήσαμε ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού με «όλα γνωστά και πάνω στο τραπέζι».
Αναρωτήθηκε γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον Αντώνη Σαμαρά και το success story. Δεν είναι χαζός ο λαός, έχει μνήμη, γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά και αυτό είναι ο λόγος που θα οδηγηθεί η ΝΔ σε νέα ήττα τον Σεπτέμβρη του 2019, τόνισε.
Η σύγκριση
Το 2014 η ΝΔ πάσχιζε να αποκτήσει γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα. Οι δανειστές το αρνήθηκαν γιατί θα γελούσαν και οι πέτρες αν μιλούσατε για πιστωτική γραμμή με όλες τις μεταρρυθμίσεις ανολοκλήρωτες, εκτίμησε.
Πριν τρία χρόνια η ΝΔ μιλούσε για success story με επιτόκια 8%. Εμείς μιλάμε με βεβαιότητα για το τέλος της περιπέτειας γιατί τα επιτόκια του 10ετους έχουν πέσει κάτω από 4%. Τι συγκρίνετε;
Ο στόχος των ευρωπαίων για να βγούμε από τα μνημόνια είναι τα επιτόκια να είναι περίπου 4,7%, σήμερα είναι πολύ χαμηλότερα, τόνισε.
Θα βγούμε από το μνημόνιο με χαμηλά επιτόκια και οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος. Η απόφαση του Eurogroup δεν έχει σχέση με τις «κούφιες υποσχέσεις» του 2012. Εκτίμησε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα είναι πλέον κοινός τόπος για τους δανειστές αλλά και τους διεθνείς επενδυτές.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που φαίνονται στην οικονομία σε ότι αφορά το ΑΕΠ αλλά και στις εξαγωγές, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τη βιομηχανική παραγωγή.
Το 2014 η ανεργία χτύπησε ταβάνι στο 27% καθώς χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Σήμερα η Εργάνη έδειξε ότι έχουμε μετά το 2014 συνολικά 300.000 θέσεις εργασίας και εξ αυτών συνολικά το 63% είναι σταθερές (70% ήταν το ποσοστό το 2017). Μέσα στο 2017 καταγράφηκαν 14.000 νέες επιχειρήσεις, σημείωσε.
Σας έκανε κακό η σπουδή του Αν. Σαμαρά να εμφανιστεί από την κρυψώνα του μετά από επτά χρόνια, συμπλήρωσε.