Με εκπροσώπους funds που διαχειρίζονται κοντά στο 1 τρις. δολ. συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος προετοιμάζοντας στην ουσία τον δρόμο για την έξοδο της χώρας στις αγορές το επόμενο διάστημα, αλλά και ουσιαστικότερα μετά τον Αύγουστο και το clean exit από τα μνημόνια. Για πολλά από αυτά τα funds, ακόμα κι αν έχουν την έδρα τους στο Κάνσας ή στο Γκρίνουιτς, η Ελλάδα δεν είναι άγνωστη. Χαρακτηριστικά, η Greylock Capital ένα από τα fund που «κόσμησαν» με την παρουσία τους την Ελληνική αποστολή είναι εξειδικευμένη στην αναδιάρθρωση χρέους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το παρόν στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε με τα funds ο κ. Τσακαλώτος, έδωσε και το Smithcove του κ. Ντέιβιντ Ρούσεκοφ, ο οποίος παλαιότερα, από άλλο fund, ως επικεφαλής, είχε αγοράσει Αργεντίνικο και Ελληνικό χρέος της τάξης των 15 δις. δολ.
Όπως επισημάνθηκε στο Documento από πηγές πολύ κοντά στον υπουργό Οικονομικών, αλλά και από εκπροσώπους των Ελληνικών τραπεζών που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο συνεδρίου της Capital Link, οι επαφές του κ. Τσακαλώτου έγιναν κατ’ ιδίαν. Συναντήθηκε με την Bluecrest που αποτελεί το 3ο μεγαλύτερο fund στην Ευρώπη με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να ξεπερνούν τα 30 δις. ευρώ. Είδε ανθρώπους του Στέφεν Φρέιντχιμ, της Cyrus Capital, fund που διαχειρίζεται περισσότερα από 4 δις. ευρώ. Το 2011 ο ιδιοκτήτης του εν λόγω fund τάραξε τα νερά του επιχειρηματικού κέντρου της Νέας Υόρκης δίδοντας 26 εκατ. δολ. για την αγορά κατοικίας στο Μανχάταν… Συναντήθηκε επίσης, με ανθρώπους της Kighthead που διαχειρίζεται περισσότερα από 6 δις. ευρώ, της Stonehill που «παίζει» στις αγορές πάνω από 3 δις. ευρώ και της Whaterwheel που διαχειρίζεται 150 εκατ. δολ. και αποτελεί αυθεντία στα ομόλογα στην Wall Street. Eίδε επίσης διαχειριστές από την Graham Capital που «τζογάρει» πάνω από 13 δις. ευρώ. Συναντήθηκε με εκπροσώπους του Χανς Χόινς της Greylock Capital εξειδικευμένου fund σε ζητήματα αναδιάρθρωσης χρέους και υπό διαχείριση κεφάλαια άνω ου 1 δις. ευρώ, αλλά και της Hayman Capital με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια κοντά στο 1 δις. Η πορεία της Ελληνικής οικονομίας έτυχε της προσοχής της Openheimer ενός εκ των μεγαλύτερων funds παγκοσμίως που διαχειρίζεται περισσότερα από 247 δις. δολ. Συναντήθηκε με την Serengeti ένα Αφρικάνικο fund που διαχειρίζεται 2,1 δις. ευρώ και της American Century με 16,3 δις. ευρώ. Ενημέρωση για τις προοπτικές της Ελλάδας ζήτησαν και εκπρόσωποι της Caxton, η οποία διαχειρίζεται περί τα 7 δις. δολ. Aκολούθως, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Golden Tree που διαχειρίζεται 24 δις. ευρώ, της Μarathon 13 δις. ευρώ, της ασφαλιστικής Prudential που είχε παραγωγή το 2016 70 δις. ευρώ και έσοδα 3,2 δις. ευρώ.
επιτόκιο του Ελληνικού δεκαετούς τίτλου διαμορφώνεται σήμερα στα επίπεδα του 4,3% και είναι η χαμηλότερη απόδοση από το 2010 όταν μπήκαμε στα μνημόνια κι έκλεισαν οι αγορές για τη χώρα μας. Το επόμενο βήμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές αναμένεται να γίνει, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, στο τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου κι εφόσον κλείσει τυπικά η γ’ αξιολόγηση με την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δις. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ζητούμενο είναι για όλες τις πλευρές η μεταμνημονιακή περίοδος να μη συνοδεύεται από νέα χρηματοδότηση, η οικοδόμηση ενός κεφαλαιακού αποθέματος, εκτιμάται γύρω στα 14 – 15 δισ. ευρώ, είναι επιβεβλημένη. Σημαντικό μέρος αυτής θα καλυφθεί από αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου όπως έχει ήδη προαναγγελθεί. Για τις αγορές βέβαια, όσο υψηλότερο είναι το απόθεμα με κεφάλαια από νέες εκδόσεις τόσο πιο ασφαλής θα είναι η θέση της χώρας που θα έχει πείσει πως μπορεί να απευθύνεται στις αγορές σταδιακά, με αυξανόμενη τακτικότητα.