Χειρότερο τζίρο σε ποσοστό 59,2% είχαν τα καταστήματα του κέντρου της Πρωτεύουσας, τα οποία λειτούργησαν το Σάββατο και την Κυριακή 16 & 17 Δεκεμβρίου, σε σχέση με το αντίστοιχο Σαββατοκύριακο του 2016, σύμφωνα με τις καταγραφές του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Οι επιχειρηματίες εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης από τα άδεια πορτοφόλια των καταναλωτών, ενώ, υφίστανται και τις αρνητικές συνέπειες λόγω την παρεμπόδισης της πρόσβασης των τελευταίων στα μαγαζιά όσων επιθυμούν να τα κρατήσουν ανοιχτά την Κυριακή. «Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η κοσμοσυρροή στους δρόμους και το γιορτινό κλίμα δεν αντικατοπτρίστηκε μέχρι σήμερα στις εισπράξεις των καταστημάτων», δηλώνει ο Πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης. «Μαζί με τις ευχές μας για τις άγιες ημέρες, -προσθέτει-, ελπίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δώρο που θα καταβάλει ο ιδιωτικός τομέας, να αποτελέσει μια τονωτική ένεση και σε κάθε περίπτωση η πολιτεία το Νέο Έτος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εφαρμόσει πολιτικές που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και στην οικονομία να αποκτήσει την ζωντάνια που θα επαναφέρει το χαμόγελο στους Έλληνες».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με επιτόπια προσέγγιση των επιχειρηματιών στα καταστήματα τους. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται αρμοδίως, τηρήθηκαν οι κανόνες ηθικής δεοντολογίας καθώς υπήρξε ενημέρωση για τον σκοπό του ερωτηματολογίου και το πλαίσιο πραγματοποίησης αυτού. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 72 καταστήματα που καταγράφηκαν επισήμως οι απαντήσεις τους. Η διενέργεια του ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε την 18η και 19η Δεκεμβρίου 2017. Το 36,1% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών, έχουν κατάστημα στην Ερμού, 26,4% έχουν κατάστημα στο Κολωνάκι, 20,8% έχουν κατάστημα στην Πατησίων και 16,7% των ερωτηθέντων έχουν κατάστημα στο Παγκράτι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατ’ επιλογή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, στις ανωτέρω περιοχές, με σκοπό να καταγραφούν οι ιδιαιτερότητες τους. Στο Κολωνάκι η πλειοψηφία των καταστημάτων βρίσκονται στις οδούς Κανάρη και Π. Ιωακείμ. Αντίστοιχα τα καταστήματα στην Πατησίων βρίσκονται στο τμήμα από Λ. Αλεξάνδρας έως Αγ. Μελετίου.
Όσον αφορά, λοιπόν, τις εισπράξεις, καλύτερο τζίρο έως 10%, είχε το 16,9%,από 11 έως 20%, το 1,4%, από 21 έως 30%, το 0,0%, ενώ, καλύτερο τζίρο από 30% και πάνω, είχε το 0,0%, ίδιο τζίρο, είχαν το 21,1%, χειρότερο τζίρο έως 10%, είχε το 23,9%, από 11 έως 20%, το 14,1%, από 21 έως 30%, το 16,9%, και, χειρότερο τζίρο από 30% και κάτω, είχε το 4,3%. «Δεν ξέρω δεν απαντώ», είπε το 1,4%. Συνοψίζοντας, καλύτερο τζίρο δήλωσε, μόλις, το 18,3% των ερωτηθέντων, ίδιο τζίρο δήλωσε το 21,1%, και, χειρότερο τζίρο δήλωσε το 59,2%.
Ειδικότερα, κατά την επαφή με τους καταστηματάρχες, ανά περιοχή καταγράφηκαν τα εξής:
-Στην Ερμού, η πλειοψηφία ενημέρωσε ότι καλύτερη ημέρα σε τζίρο, ήταν η Κυριακή.
-Αντίθετα στο Κολωνάκι, καλύτερη ημέρα σε τζίρο, ήταν το Σάββατο.
-Στην Πατησίων & το Παγκράτι, οι καταστηματάρχες ενημέρωσαν πως ο τζίρος και των δύο ημερών αντιστοιχούσε σε τζίρο συνηθισμένων ημερών.
Ως προς το αν παρουσιάσθηκαν εντάσεις κατά της λειτουργίας των καταστημάτων, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, μόνο στο 3,2% υπήρξε οργανωμένη αντίδραση έξω από το κατάστημα τους -ουσιαστικά πρόκειται για καταστήματα μελών του ΕΣΑ, τα οποία βρίσκονται στο άνω μέρος της Ερμού, προς την πλατεία Συντάγματος. Αν και ο αποκλεισμός της πρόσβασης των καταναλωτών στα καταστήματα τις Κυριακές αφορά ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ερμού, είναι ολοφάνερη διαπίστωση, πως, το σύνολο των εμπόρων του κέντρου της Αθήνας δηλώνουν ότι το φαινόμενο αυτό επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των καταναλωτών και κατ’ επέκταση στον τζίρο τους.