Χρονιά των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να θεωρείται το 2018, αφού με βάση τους στόχους της κυβέρνησης, όπως αυτοί έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την Βουλή τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης, θα πρέπει να εισπραχθούν περί τα 2,7 δις. ευρώ, ή να κλείνουν deals της τάξης των 225 εκατ. ευρώ τον μήνα! Αν αναλογιστεί κανείς ότι από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και σήμερα έχουν εισπραχθεί περί τα 8 δις. ευρώ, από τα 50 δις. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί το 2010, εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχή το 2018, τα συνολικά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα διαμορφωθούν λίγο πάνω από τα 10 δις. ευρώ. Η συγκυρία είναι ιδανική για επενδύσεις στην Ελλάδα και πως έχουν διαμορφωθεί πλέον σημαντικές ευκαιρίες, φέρεται να τόνισε σε Έλληνες τραπεζίτες ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank κ. Τζον Κράιαν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Eurobank κ. Ν. Καραμούζη.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στο b.e., ότι οι αποκρατικοποιήσεις συντείνουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, αρκεί η κυβέρνηση να τρέξει. Το ίδιο στέλεχος, το οποίο συμμετείχε στις επαφές του κ. Κράιαν με επιχειρηματίες το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην Αθήνα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει», υπό την έννοια ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που υπάρχει στις αγορές παγκοσμίως. H Wall Street και οι Ευρωπαϊκές αγορές χτυπούν το ένα υψηλό μετά το άλλο και το ευρώ εξακολουθεί να διατηρεί τα ηνία έναντι του δολαρίου και των άλλων νομισμάτων. Το πολύ καλό κλίμα στις αγορές μεταφράζεται στην σταθερότητα των ομολογιακών αποδόσεων στην ευρωζώνη και βεβαίως στην βελτίωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, με την δεκαετία να κινείται σε νέα χαμηλά σε σχέση με το 2006!
τα δεδομένα αυτά, οι αγορές, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, το «έξυπνο χρήμα» παρακολουθεί στενά την κινητικότητα που αναπτύσσεται εξαιτίας των αποκρατικοποιήσεων στοχεύοντας κυρίως σε εκείνες που θα γίνουν μέσω χρηματιστηρίου. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της ΔΕΠΑ, του ΟΤΕ και των Ελληνικών Πετρελαίων.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τον προϋπολογισμό είναι η σημασία των στοχευμένων αποκρατικοποιήσεων. Από την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «γλίτωσε» ο Έλληνας φορολογούμενος περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιβάρυναν φέτος, είτε με τη μορφή νέων φόρων, είτε με την μορφή αύξησης κάποιων συντελεστών. Για το 2018 έχει υπολογιστεί αύξηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις κατά 1,1 δις. ευρώ σε σχ΄ση με πέρσι αγγίζοντας τα 2,738 δις. ευρώ, έναντι 1,656 δις. ευρώ που είχε υπολογιστεί για φέτος. Μέσα στην επόμενη χρονιά και βεβαίως δοθείσης της κατάλληλης χρηματιστηριακής συγκυρίας, η κυβέρνηση σκοπεύει να αντλήσει περί τα 250 εκατ. Ευρώ από την πώληση του 5% που έχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Περί τα 100 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογίσει να εισπράξει από την πώληση, είτε μετοχών της ΔΕΗ, είτε μονάδων της. Εντυπωσιακό είναι το μέγεθος από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, το οποίο αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ και αυτό μπορεί να γίνει, όπως αναφέρουν πηγές από τον χώρο της ενέργειας, είτε μέσω της εισαγωγής μετοχών, που είναι και το πιθανότερο, είτε μέσω της εισόδου στρατηγικού επενδυτή. Το δεύτερο είναι και το πιο δύσκολο λόγω της πολυπλοκότητας που έχει η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στις τοπικές ανά την Ελλάδα επιχειρήσεις αερίου (σ.σ. γνωστές και ως ΕΠΑ). Επίσης, στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί η πώληση του 30% στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και η συμμετοχή στα ΕΛΠΕ, σκοπεύοντας στην άντληση για τις δύο αυτές περιπτώσεις 1 δις. ευρώ.