Ανάρπαστα γίνονται τα Ελληνικά ομόλογα από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές στις μεγάλες χρηματαγορές του πλανήτη, αναφέρουν στο "b.e." τραπεζικές πηγές. Τονίζουν δε, ότι το 80% της ζήτησης απορροφάται από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, ξένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, προβλέποντας ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) θα έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για τη νέα έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά αναμένει δύο + μία έκδοση μέχρι τις 18 Αυγούστου, ημερομηνία ορόσημο για το τέλος των μνημονίων στην χώρα μας. Τα σενάρια που παίζουν είναι λίγο μετά το Eurogroup της 22 Ιανουαρίου, που και τυπικά θα κλείσει η γ’ αξιολόγηση, η Ελλάδα να βγει με 7ετές ομόλογο λήξεως 2025. Αυτό θα γίνει για να κλείσει το κενό που υπάρχει στην 5ετία που λήγει το 2023 και την δεκαετία που λήγει το 2028 από το ρολάρισμα στις λήξεις των Ελληνικών τίτλων που έγινε πριν από ένα μήνα. Και μόνο που οι ξένοι διαχειριστές προετοιμάζονται για τη νέα έξοδο της χώρας μας στις αγορές είναι αρκετό για να φτιάξει το κλίμα, να βελτιωθεί περαιτέρω η τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών . Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας ο δεκαετής Ελληνικός τίτλος υποχωρεί σε επίπεδα που παραπέμπουν στο 2006, δηλαδή στο 3,85% και σύμφωνα με τον επικεφαλής ομολόγων της Beta AXEPEY κ. Κ. Μπούκα «είναι διαφορετικό να ξεκινάει η χρονιά στα Ελληνικά ομόλογα με το «3» μπροστά κι αλλιώς το «5» και το «6», όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια»… Το δεύτερο σενάριο είναι η Ελλάδα να δοκιμάσει τις δυνάμεις της με την έκδοση ομολόγου 18 μηνών μέσα τον Ιανουάριο, λήξεως 2020, με ένα μικρό ποσό, μόνο και μόνο για να καταγραφεί η ζήτηση. Πάντως, το κυβερνητικό σχέδιο και το οποίο έχει συζητήσει με τους ξένους θεσμικούς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος είναι μέχρι τον Αύγουστο να γίνει απόπειρα εξόδου με τρεις εκδόσεις. Τα σενάρια αναφέρουν: Επταετούς ή 18 μηνών διάρκειας η πρώτη έκδοση, 18 μηνών και μέχρι το καλοκαίρι να βγει επταετές ομόλογο και στο τέλος του προγράμματος να εκδοθεί 10ετές ομόλογο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις 2 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 τo κόστος δανεισμού της χώρας καταγράφει πτώση 45%, ενώ, αντιθέτως, τα κέρδη που σημειώνουν τα χαρτοφυλάκια των ομολογιούχων που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την αρχή της χρονιάς ανέρχονται στο 27%.
Η μέση απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου τελούσε υπό διαπραγμάτευση το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στο 3,85%, έναντι 7,02% που ήταν η απόδοση στις 2 Ιανουαρίου 2017, με την τιμή να ανέρχεται στα 98,90 λεπτά του ευρώ από 78 λεπτά του ευρώ στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς που ολοκληρώνεται. Αντίστοιχα, το spread (διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές ομόλογο) έφθασε να τελεί υπό διαπραγμάτευση στις 363 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,85% και του 5ετούς ομολόγου έκλεισε στο 3,22%.
Το ανοδικό ράλι τιμών στα κρατικά ομόλογα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη από τις 27 Νοεμβρίου 2017, αποδίδεται στην ενίσχυση της ρευστότητας που δημιούργησε η αντικατάσταση των 20 ομολόγων του PSI από τα 5 νέα ομόλογα και όχι στην υιοθέτηση του θετικού σεναρίου για την ελληνική οικονομία από τους επενδυτές. Εχει, δηλαδή, κυρίως «τεχνικό» χαρακτήρα. «Ερχονται επενδυτές και τοποθετούνται σε ένα “χαρτί”, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν παλιά», αναφέρουν χαρακτηριστικά διαχειριστές χαρτοφυλακίων και εκπρόσωποι ξένων funds. Βεβαίως, το γεγονός ότι η αξιολόγηση κύλησε γρήγορα και χωρίς «ατυχήματα» βοήθησε, αλλά δεν είναι αυτή που προκάλεσε το ενδιαφέρον. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι αυτή η γρήγορη αποκλιμάκωση προετοιμάζει το έδαφος για διαδοχικές ομολογιακές εκδόσεις, με τις οποίες η χώρα θα επανέλθει στις αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά των ελληνικών τίτλων προσελκύει, εκτός από τους βραχυπρόθεσμους, και τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως η Pimco, η Franklin Templeton και η Schroders. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κορυφαίες επενδυτικές ιδέες για το 2018 ο ελβετικός επενδυτικός όμιλος UBS συμπεριλαμβάνει και τις τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Σε ανάλυση του κ. Ηλία Λεκκού, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, υπογραμμίζεται ότι «παρά τις θετικές εξελίξεις, οι οποίες καταγράφονται την τρέχουσα περίοδο, θα απαιτηθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση αυτών των αποδόσεων, έτσι ώστε ο αυξημένος δανεισμός από τις αγορές να μην οδηγήσει σε εκ νέου αύξηση του συνολικού κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Τροχοπέδη σε μια νέα υποχώρηση των αποδόσεων αποτελεί η χαμηλή βαθμίδα κατάταξης του ελληνικού αξιόχρεου από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης», αναφέρει η ο κ. Λεκκός. O Φίλιπ Μπράουν, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος Σταθερού Εισοδήματος της Citi στη Ν. Υόρκη, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι, «καθώς μπαίνουμε σε περιβάλλον περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ και ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται στην καλύτερη θέση να προσφέρουν στους επενδυτές τις καλύτερες επιστροφές εντός της Ευρωζώνης».