Κανάλια που είναι ήδη σε λειτουργία (ΣΚΑΪ, Star, Alpha, Ant1 και «Ε») κατέθεσαν τους φακέλους τους, ενώ το ίδιο έκανε και η εταιρεία «Τηλεοπτική Ελληνική».
Να σημειωθεί ότι η έβδομη άδεια θα επανακηρυχτεί.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Νίκος Παππάς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η τηλεοπτική αγορά και το τηλεοπτικό τοπίο να κάνουν τα βήματα για το μέλλον, ανέφερε, πριν από λίγο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής: «Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και φαίνεται ότι είναι θετικές. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια, μία διαδικασία συμπαγή και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις λοιπόν, η τηλεοπτική αγορά, το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις. Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά».
Από τη διαδικασία τέθηκε εκτός το Mega, καθώς όπως έγινε γνωστό χθες οι μέτοχοι του καναλιού αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε υποβολή υποψηφιότητας.
Το γεγονός προκάλεσε αντίδραση της ΕΣΗΕΑ. Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι του σταθμού παρέμειναν όμηροι για 16 μήνες, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο προσωπικής αντοχής, μη επιτρέποντας το "κλείσιμο" του σταθμού και την οριστική του απαξίωση. Παράλληλα, το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι με παρεμβάσεις τους στήριξαν κάθε προσπάθεια διάσωσης του MEGA προς τις τράπεζες, το ΕΣΡ, τους μετόχους.
Μάλιστα, μόλις πριν από 24 ώρες ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να μπουν στη δικαστική διαδικασία εξυγίανσης του τηλεοπτικού σταθμού, προκειμένου να επαναλειτουργήσει. Στο διάστημα αυτό, εισέρεαν στον σταθμό μεγάλα χρηματικά ποσά από τις διαφημίσεις. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι, βιώνοντας το μαρτύριο της σταγόνας, παρακολουθούσαν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τράπεζες και τους βασικούς μετόχους με την προσδοκία ότι όταν αυτές θα ολοκληρωθούν, το κανάλι θα πάρει μέρος στη διαδικασία, θα λάβει μία από τις άδειες και θα επαναλειτουργήσει».
Αποτελεί, επομένως, πρόκληση, τονίζει η Ένωση Συντακτών στην ανακοίνωσή της, την ώρα που η δυνατότητα αυτή, επιτέλους, υπάρχει, να αρνούνται οι μέτοχοι να πάρουν μέρος στη διαδικασία, αφήνοντας έτσι το κανάλι στην τύχη του και τους εργαζόμενους απλήρωτους και άνεργους. Επισημαίνουμε ότι στο διάστημα αυτό, η οικονομική θέση τόσο των μετόχων όσο και των τραπεζών είναι σημαντικά βελτιωμένη, προσθέτει η ΕΣΗΕΑ.
Τέλος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί τους μετόχους να αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους και έστω την ύστατη στιγμή να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους.