Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές καθώς μια ακόμα εβδομάδα ξεκινά στις διεθνείς αγορές.
Είναι εικασία η είσοδος της αγοράς ομολόγων στην εποχή των «αρκούδων»;
Η ισχυρή και συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη, παράλληλα με την υποχώρηση των κεντρικών τραπεζών από την συνταγή του εύκολου χρήματος έχουν πυροδοτήσει αρκετές εικασίες ότι το 2018 θα υποστούν πανωλεθρία τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.
Η μικρότερες αγορές ομολόγων από κεντρικές τράπεζες και στην περίπτωση της FED, η σύσφιξη της πολιτικής και η μείωση του ισολογισμού, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη και τις υψηλότερες προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό θα οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις (σ.σ. και άρα μείωση τιμών).
Η ερώτηση, όπως πάντα, αφορά στο βαθμό που μιας τέτοιας στροφής. Οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν ακόμα αρκετή ρευστότητα και περιμένουμε ακόμα να δούμε τι είδους οικονομική ώθηση θα φέρει η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ.
Παρά τις ανησυχίες για το τι συνεπάγονται οι υψηλότερες αποδόσεις για τα χαρτοφυλάκια, οι επενδυτές ομολόγων αγόρασαν την περασμένη εβδομάδα πολύ κυβερνητικό χρέος, περιλαμβανομένων μακροπρόθεσμων ομολόγων, όπως αμερικανικούς 10ετής και 30ετής τίτλους. Η ανάγκη μεταξύ πολλών επενδυτών σταθερού εισοδήματος να επανεπενδύσουν κεφάλαια στα υψηλότερα σημερινά επιτόκια θα βοηθήσει στο να περιοριστεί ένα ξεπούλημα (sell off).
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή προκάλεσαν νέο κύμα πωλήσεων αμερικανικών ομολόγων, με την προσοχή στο «πολιτικά ευαίσθητο» 2ετές η απόδοση του οποίου αυξήθηκε πάνω από το 2% για πρώτη φορά από το 2008. Μια αγορά ομολόγων που τιμολογεί υψηλότερη πιθανότητα νομισματικής σύσφιξης φέτος θα βοηθήσει να στηριχτούν οι τιμές μακροπρόθεσμων ομολόγων, των οποίων η απόδοση εξαρτάται περισσότερο από τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Μακροπρόθεσμα οι επενδυτές θα πάρουν θέσεις ανάλογα με το που πιστεύουν ότι καταλήξουν τα κόστη χρηματοδότησης των κρατών, που ορίζονται από τις κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο του παρόντος κύκλου. Οι αξιωματούχοι της FED παρήγαγαν μια μακροπρόθεσμη εκτίμηση για 2,75% για το overnight επιτόκιο. Αν η FED μετακινήσει αυτή την εκτίμηση υψηλότερα, λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης και των πιέσεων στις τιμές, τότε θα υπάρξει σύντομα ένα τεστ για το 3% στο 10ετες.
Όπως όμως συχνά σημειώνουν οι «ταύροι» των ομολόγων, υπάρχουν λίγα μακροπρόθεσμα σημάδια που συνηγορούν ότι σύντομα θα φτάσει το τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων, οδηγούμενοι από τις ισχυρές παγκόσμιες αποταμιεύσεις, το δημογραφικό και τους αποπληθωριστικούς ανέμους που δημιουργεί η τεχνολογική καινοτομία.
Εχει μομέντουμ η άνοδος του ευρώ;
Το ευρωπαϊκό νόμισμα πέρασε το 1,21 δολάρια της Παρασκευή για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, οδηγούμενο από ένα κύμα προσδοκιών στην αγορά ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει το ρυθμό σύσφιξης. Αυτό το επίπεδο δοκιμάστηκε τρεις φορές από την αρχή της χρονιάς αλλά άντεξε, έτσι η υπέρβασή του τώρα θέτει το πλαίσιο ώστε το νόμισμα να βρει υψηλότερο σημείο διαπραγμάτευσης έναντι του δολαρίου.
Η εξέλιξη της Παρασκευής ήταν αποτέλεσμα της εξάλειψης δυο πιθανών εμποδίων στην περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ: η διέξοδος στις διαπραγματεύσεις για την γερμανική κυβέρνηση και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία -αν και αξιοσημείωτα- απέτυχαν στο να «ανάψουν» την αγορά.
Ενώ η αγορά είναι ουσιαστικά στον αυτόματο πιλότο σε ότι αφορά την πολιτική της FED, υπερτροφοδοτείται από την προοπτική σύσφιξης της ΕΚΤ, ένα αίσθημα που τονώθηκε από την γνωστοποίηση την προηγούμενη εβδομάδα των «γερακίσιων» πρακτικών από την συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.
Οι αναλυτές βλέπουν τώρα το ευρώ να ανεβαίνει στο 1,23, ακόμα και στο 1,25 δολάρια τις επόμενες εβδομάδες. Περαιτέρω πιέσεις στο δολάριο μπορεί να προκύψουν καθώς χτίζεται ένταση στην αγορά. Το ευρώ μπορεί να συγκρατηθεί από τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας για τον πληθωρισμό, αλλά το μομέντουμ είναι με το ενιαίο νόμισμα.
Η Wall Street δεν έχει ακόμα τιμολογήσει ακριβώς τη φορομεταρρύθμιση;
Σε μια πρώτη ματιά η λογική για την τόνωση των αμερικανικών μετοχών από τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι απλή: αν οι επιχειρήσεις πληρώνουν λιγότερο φόρο τότε οι μέτοχοι θα κρατήσουν μεγαλύτερο ποσό από τα κέρδη, κάτι που σημαίνει ότι οι μετοχές τους έχουν περισσότερη αξία.
Η αγορά έως τώρα αντέδρασε όπως αναμένονταν. Η Bank of America Merrill Lynch υπολόγισε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να προσθέσει έως και 14% και ο S&P έχει κάνει ράλι 4,1% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Θα μπορούσε όμως η αγορά να μην έχει πλήρως τιμολογήσει το πόσο μεγάλη ώθηση οι μειώσεις φόρων θα προσφέρουν μακροπρόθεσμα στην κερδοφορία;
Ο Warren Buffett την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι πιστεύει πως η «μεγάλη μείωση» του εταιρικού φόρου δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις.
Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν μια πιο εκλεπτυσμένη εικόνα αναφορικά με το ποιο κλάδοι θα είναι μακροπρόθεσμα οι νικητές. Επιχειρήσεις που δεν έχουν μεγάλη ισχύ στην επιβολή τιμών, όπως οι έμποροι, πιθανότατα θα αναγκαστούν να περάσουν το όφελος στους καταναλωτές. Οσες έχουν μεγαλύτερη ισχύ και τη δυνατότητα να κρατήσουν για τον εαυτό τους το όφελος, θα επωφεληθούν δυνανάλογα.