Στις 153 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 4ο τρίμηνο του 2017, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 3.020 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15/12/2017 έως 5/01/2018.
Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το τέταρτο τρίμηνο του 2017 συνέχισε την ανοδική του πορεία και διαμορφώθηκε στις 153 μονάδες. Η νέα αύξηση του δείκτη αποτυπώνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που οφείλεται στην εκκίνηση της διαδικασίας νομοθέτησης και μελλοντικής υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, η επιτυχής εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει την Ελλάδα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και στην επαναφορά της οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει σημαντική άνοδο του δείκτη σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 146 μονάδες έναντι 140 το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε νέα αύξηση στις 160 μονάδες έναντι 154 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.
Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 4ο τρίμηνο του 2017:
-Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε αξιόλογη άνοδο και διαμορφώθηκε στις 202 μονάδες έναντι 187 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας αυξήθηκε σε 30% έναντι 23% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ παράλληλα το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε μειώθηκε σε 18% έναντι 28% το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο αισιόδοξοι είναι οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι σε ποσοστό 47% δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας είναι βελτιωμένη συγκρινόμενη με 1 έτος πριν. Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά παρουσίασε νέα άνοδο στις 191 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος διαμορφώθηκε σε 37%, ενώ για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων είναι αυξημένο σε 53%.
-Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε αξιόλογη άνοδο στις 166 μονάδες έναντι 155 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν ανήλθε σε 25%, ποσοστό που αυξάνεται σε 39% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης παρουσίασε αύξηση στις 173 μονάδες έναντι 168 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή διαμορφώθηκε σε 34%, ποσοστό που αυξάνεται σε 61% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
-Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών σημείωσε οριακή μείωση και ανήλθε στις 117 μονάδες έναντι 118 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 49%, ποσοστό που αυξάνεται σε 69% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και 60% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος σημείωσε άνοδο στις 148 μονάδες έναντι 141 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που προσδοκεί βελτίωση στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 56% έναντι 53% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων σε ποσοστό 76% και οι CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών σε ποσοστό 65%.
-Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε άνοδο στις 130 μονάδεςέναντι 123 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 36%, ποσοστό που αυξάνεται σε 47% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και 46% για τους CEOs βιομηχανικών επιχειρήσεων. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών παρουσίασε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 144 μονάδες έναντι 138 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις που διοικούν θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, αυξήθηκε σε 38% έναντι 35% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό που αυξάνεται σε 46% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων.
-Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης σημείωσε μικρή κάμψη στις 113 μονάδες έναντι 117 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν, ανήλθε σε 44%, ποσοστό το οποίο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις είναι αυξημένο σε 54%. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης σημείωσε και αυτός μικρή κάμψη και διαμορφώθηκε στις 143 μονάδες. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά παρέμεινε σταθερό σε 38%, στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό όμως που αυξάνεται σε 53% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον να εκφράσουν την γνώμη τους σχετικά με το αν η Ελλάδα έχει γίνει ελκυστική στις ξένες επενδύσεις, αξιολογώντας την μέχρι σήμερα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Έξι στους δέκα CEOs δηλώνουν ότι δεν είναι και τόσο ελκυστική, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι δεν είναι καθόλου ελκυστική.
Μόνο το 4% των CEOs θεωρεί ότι είναι αρκετά ελκυστική, ποσοστό που αυξάνεται στο 8% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Οι CEOs ερωτήθηκαν επίσης για το αν η Ελλάδα μετά την λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, πρέπει να παραμείνει σε ένα πλαίσιο επιτήρησης για την διασφάλιση και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Το 65% των CEOs είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει σε συνθήκες επιτήρησης ώστε να διασφαλιστούν και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα τρεις στους δέκα CEOs δίνουν μάλλον καταφατική απάντηση στην ερώτηση, ενώ μόνο το 6% θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο για την Ελλάδα ένα πλαίσιο επιτήρησης.
Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ & Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου ICAP Νικήτα Κωνσταντέλλου
«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 4ο τρίμηνο του 2017 σημείωσε νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στις 153 μονάδες έναντι 147 του προηγούμενου τριμήνου. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στις θετικές εξελίξεις που αναμένονται από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων και την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από τους δανειστές, που θα θέσουν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Παρ’ όλη τη βελτίωση του κλίματος θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτεία ότι μόνο το 4% των CEOs θεωρεί ότι η χώρα μας είναι αρκετά ελκυστική στις ξένες επενδύσεις, κυρίως μετά τη μέχρι σήμερα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, και μόνο το 6% των CEOs δηλώνει ότι μετά τη λήξη του προγράμματος δεν είναι απαραίτητη η παραμονή της Ελλάδας σε πλαίσιο εποπτείας, ώστε να εξασφαλιστεί και να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».