Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα την Παρασκυή, σκοπός της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας είναι να συγκεντρώσει κάτω από μια ενιαία δομή τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και συμμετοχών σε στρατηγικής σημασίας Δημόσιες Επιχειρήσεις, και να προωθήσει νέα πρότυπα, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες της σύγχρονης εποχής, που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Τονίζεται δε, ότι «οι στόχοι μας είναι υψηλοί και απαιτούν συλλογική προσπάθεια. Απαιτούν διαφάνεια, αξιοκρατία, ανάληψη ευθύνης, μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό, εξωστρέφεια και ανοικτή επικοινωνία για να εδραιώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Θα δουλέψουμε για την επίτευξη των στόχων μας με αίσθημα ευθύνης και με πλήρη επίγνωση των μεγάλων απαιτήσεων και προκλήσεων που προέκυψαν από τη δύσκολη περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης». Όπως αναφέρθηκε, στο τέλος αυτής της μακράς διαδρομής, και όταν σταδιακά θα έχουμε υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε συμβάλει στην επιτυχία του μετασχηματισμού του πιο νευραλγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας: των Δημόσιων Επιχειρήσεων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και είναι κομβικής σημασίας προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τον εθνικό της πλούτο».
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις αρχές της εβδομάδας από την Βουλή και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, λίγο πριν το ok της τρίτης αξιολόγησης που πρόκειται να δώσει το eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως στο υπερταμείο οι εταιρείες ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του (ΟΣΥ Α.Ε.- ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), ΟΣΕ ΑΕ, ΟAKA, ΕΛΤΑ, Ε.Υ.Α.Θ., Ε.ΥΔ.Α.Π, ΔΕΗ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α. ΑΕ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. ΑΕ), ΔΕΘ -HELEXPO και Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.
Σημειώνεται ότι ο νόμος 4389/2016 όριζε, εκτός από τις παραπάνω εταιρείες, την μεταβίβαση στο υπερταμείο και των Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ΕΛ.Β.Ο. και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, οι οποίες, ως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο, εξαιρούνται (από την μεταφορά τους στο υπερταμείο).
Το πολυνομοσχέδιο αναφέρει, ακόμη, ότι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του υπερταμείου ή των άμεσων θυγατρικών της, πλην των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει τελική αποτίμηση της αξίας τους.