Παίρνοντας το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το μνημόνιο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.
Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή: λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων. Δεν είναι η λύση αλλά η μη λύση που τραυματίζει το εθνικό συμφέρον. Τα κόμματα και ειδικά η ΝΔ έχουν ευθύνη να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από συλλαλητήρια, τόνισε. «Είναι κρίμα, ειδικά για τον κ. Μητσοτάκη, που μιλούσε πριν λίγες ημέρες για σύνθετη ονομασία, να σύρεται σήμερα πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του».
Ο κ. Τζανακόπουλος έθεσε το ερώτημα προς τον αρχηγό της ΝΔ: θα αποδεχτεί μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα «ήξεις αφήξεις»;
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία. Η Ελλάδα έχει αποδεχτεί εδώ και 15 χρόνια τη λύση της σύνθετης ονομασίας έναντι όλων. Ο φανατισμός κάνει μόνο ζημιά και οδηγεί σε αδιέξοδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ την Τετάρτη στο Νταβός, στην οποία αναμένει πρόοδο στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός θα δει τους πρωθυπουργούς Αλβανίας, Κροατίας, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, τον Π. Μοσκοβισί, τον επίτροπο κ. Γιοχάνες Χαν και την Κρ. Λανγκάρντ, αλλά και επιχειρηματίες για την προώθηση επενδύσεων.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για δημοψήφισμα στην κυβέρνηση».
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολίτες που έχουν ειδική ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτή η ευαισθησία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραίες φωνές. Πρέπει να αναρωτηθούμε αν η εθνικιστική έξαρση το 1992 βοήθησε ή υπονόμευσε την προσπάθεια να βρεθεί λύση, σημείωσε. Όπως είπε, η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπονόμευσαν τις προσπάθειες και κάποιοι έχτισαν πολιτικές καριέρες.
Δεν τίθενται νέα δεδομένα μετά το συλλαλητήριο, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να επηρεάζεται από αυτά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει διαρροές, όπως αυτή για τη θέση του Κ. Καραμανλή (σ.σ. ότι δεν δέχεται τον όρο «Μακεδονία»). Σημείωσε όμως ότι εδώ και 15 χρόνια, εθνική θέση είναι η επιδίωξη λύσης με σύνθετη ονομασία έναντι όλων.
Όπως είπε, η κα Μπακογιάννη στις προγραμματικές δηλώσεις του 2008 είχε τοποθετηθεί υπέρ της επιδίωξης λύσης με σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Ο κ. Καραμανλής σε σχετική ερώτηση που είχε κάνει τότε ο κ. Καρατζαφέρης είχε τοποθετηθεί στο Κοινοβούλιο ότι επιδιώκει λύση «σύνθετης ονομασίας erga omnes».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για αδιέξοδο που αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο φαίνεται να μην μπορεί να ακολουθήσει τη γραμμή του Κ. Καραμανλή. Υποστήριξε ότι ο αρχηγός της ΝΔ κινείται με «λαϊκιστικό και ανεύθυνο τρόπο», καθώς θέλει να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα. Χαρακτήρισε τη στάση αυτή «τυχοδιωκτική».
Δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη στο επίπεδο των τεχνικών συζητήσεων. Διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής που ισχύει από το 2008. Αν υπάρξουν εξελίξεις, θα ενημερώσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για ευρύτερη συναίνεση.
Εφόσον η συμφωνία δεν εγκριθεί και από τα δύο μέρη, δεν υπάρχει συμφωνία. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.