Συνεχίζεται η υποχώρηση του bitcoin μετά και την απαγόρευσή του στην Ινδία. Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έχασε το 30% της αξίας του τον Ιανουάριο, ενώ χθες στις 20.34 η τιμή του στο ανταλλακτήριο Bitstamp ήταν 8.925 δολ., σημειώνοντας πτώση 12% από την Τετάρτη αλλά και τη χαμηλότερη τιμή του από τον Νοέμβριο.
Το bitcoin, έπειτα από μια εξαιρετικά επικερδή χρονιά το 2017, τον Ιανουάριο σημείωσε μεγάλες απώλειες, οι οποίες σχετίζονται με το αυξημένο ενδιαφέρον κρατών και ιδιωτών να ρυθμίσουν τη συγκεκριμένη αγορά, η οποία είναι εξαιρετικά ασταθής. Τον Δεκέμβριο η αξία του είχε προσεγγίσει τις 20.000 δολάρια. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων στην Ινδία θα κλείσει, διότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό χθες ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να καταπολεμήσει τη χρήση των κρυπτονομισμάτων στην Ινδία. Ως λόγο για την απαγόρευση ανέφερε τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων, την οποία διευκολύνουν τα κρυπτονομίσματα. Η απαγόρευση είναι το αποτέλεσμα πολύμηνης φημολογίας για την τύχη των κρυπτονομισμάτων στην Ινδία, η οποία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό επενδυτών κρυπτονομισμάτων. Μάλιστα, το 1/10 των συναλλαγών bitcoin λαμβάνει χώρα στην Ινδία.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν διασαφήνισε το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των κρυπτονομισμάτων, αλλά επανέλαβε ότι η Ινδία ενθαρρύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain στα συστήματα πληρωμής. Υπενθυμίζεται ότι το blockchain είναι η επαναστατική τεχνολογία πίσω από το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα, η οποία επιτρέπει έγκυρες κρυπτογραφημένες συναλλαγές χωρίς μεσάζοντες. To ινδικό κράτος, όπως και πολλά άλλα κράτη, ήδη διερευνά τρόπους αξιοποίησης του blockchain στο κτηματολόγιο αλλά και αλλού. Η απαγόρευση από την Ινδία ίσως αποτελέσει το έναυσμα και για άλλα κράτη να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα. Η Κίνα δήλωσε τον Ιανουάριο ότι ετοιμάζεται να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στα κρυπτονομίσματα.
Η Νότιος Κορέα την Τρίτη έθεσε αυστηρότερους κανόνες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η Νότιος Κορέα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων. Πέρα από την Ινδία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, και άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Αμερική, αλλά και μεγάλες εταιρείες, όπως η Facebook, έχουν πλήξει το κύρος του bitcoin. Η Ιαπωνία, μέσω της ρυθμιστικής αρχής της, δήλωσε την Τρίτη ότι θα κάνει ελέγχους σε όλα τα ιαπωνικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και έδωσε εντολή στην Coincheck να τακτοποιήσει τα οικονομικά της, από τότε που χάκερ απέσπασαν 530 εκατ. σε ψηφιακά νομίσματα. Η αμερικανική Επιτροπή Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (U.S. Commodity Futures Trading Commission) άσκησε ποινική δίωξη στις 6 Δεκεμβρίου στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρυπτονομισματικών συναλλαγών Bitfinex και Tether. Από την άλλη, η Facebook πλέον θα απαγορεύει διαφημίσεις κρυπτονομισματικών προϊόντων και υπηρεσιών, διότι έχουν παρατηρηθεί συχνά φαινόμενα παραπλανητικών πρακτικών ή εξαπάτησης. Οπως δείχνει η εν λόγω απόφαση, μάλλον το bitcoin επηρέαζε αρνητικά τις υπηρεσίες του Facebook ως πλατφόρμας διαφημίσεων.