Τα χρηματιστήρια σε Wall Street και Ευρώπη, την Δευτέρα υποχωρούν, ενώ «τσιμπούν» οι αποδόσεις και στα ομόλογα. Πάντως, λέγεται ότι ξεκίνησαν οι εγγραφές των ξένων επενδυτών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, τουλάχιστον 3 δις. ευρώ που εκδίδει η Ελλάδα. Νωρίτερα την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι το Δημόσιο προσέλαβε για την κοινοπρακτική έκδοση τις τράπεζες Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan and Nomura. Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργίας του "αποθεματικού" που πρόκειται να δημιουργήσει. Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας καθώς και η τιμολόγηση του νέου ομολόγου αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ώρες. Πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για αγορές χαμηλότερα, δηλαδή σε επιτόκιο κάτω από 3%, πλην όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες στις αγορές την τελευταία εβδομάδα έχουν μεταβληθεί έπειτα από έναν Ιανουάριο που έδωσε σημαντικά κέρδη σε ομόλογα και μετοχές παγκοσμίως.
Χρηματιστήριο
Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σχεδόν στα ίδια επίπεδα υποχώρησης με αυτά που ξεκίνησε η συνεδρίαση. Στο τέλος της ημέρας ο βασικός δείκτης της αγοράς διαμορφώθηκε στις 853,67 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 2,48%, με την αξία των συναλλαγών να είναι αυξημένη και να φθάνει τα 80 εκατ.ευρώ.
Η εικόνα της συνεδρίασης επιδεινώθηκε στο κλείσιμο, και διαμόρφωσε αρνητική προδιάθεση για τη χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.
Η μετοχή της ΕΤΕ πρωταγωνίστησε αρνητικά μεταξύ των τίτλων του FTSE25, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 5,67%, που οδήγησαν την τιμή στα 0,3176 ευρώ, πίσω δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου! Ακολούθως η Eurobank κατέγραψε απώλειες 3,85% και έκλεισε στα 0,8750 ευρώ, καθώς στο τέλος απορροφήθηκαν οι πωλήσεις. Με μικρότερες απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση η Alpha Bank (-3,33%) και η Πειραιώς (-1,28%), ενώ η Αττικής βρέθηκε στο -4,81%.
Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 πιέσεις άνω του 3% δέχθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Aegean, Ελλάκτωρ, FF Group, ΕΛΠΕ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-4,64%). Η μόνη που πέτυχε να κλείσει τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος ήταν η Grivalia (0,67%), στα 9 ευρώ. Οι συναλλαγές προσέγγισαν τα 80 εκατ. ευρώ.
Αγορές
Στην Wall Street νωρίτερα επιχειρήθηκαν αγορές και μένει να φανεί αν θα υπερισχύσουν έναντι των πωλήσεων μέχρι το τέλος.
Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,1% στις 25.458 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 0,07% στις 2.759 μονάδες, ενώ ο Nasdaqενισχύεται 0,3% στις 7.261 μονάδες.
Την Παρασκευή, ο S&P 500 βούτηξε 2,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2016. Η εβδομαδιαία πτώση του δείκτη κατά 3,9% ήταν η βαθύτερη από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2016.
Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται χαμηλότερα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται, καθώς η ενίσχυση των μισθών στις ΗΠΑ αυξάνει τις προβλέψεις για άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων της Fed.
O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει 1,5%, σημειώνοντας την έκτη διαδοχική ημέρα απωλειών. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα μεγάλα χρηματιστήρια. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,4%, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 1,4%, ενώ στη Γερμανία ο DAX καταγράφει απώλειες 1%.
Στην Ασία, οι ιαπωνικές μετοχές υπέστησαν το μεγαλύτερο «sell-off» από τον Νοέμβριο του 2016.
«Η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων θα συνεχίσει να πιέζει τις αμερικανικές μετοχές, όπως είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα», υποστήριξε αναλυτής της Société Générale.