Υψηλότερα σε σχέση με τον πρώτο μήνα του νέου έτους, στις 104,3 (από 101,9) μονάδες κινείται ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Φεβρουάριο. Στο ΙΟΒΕ δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι ενισχύεται για τρίτο κατά σειρά μήνα, κινούμενος στην υψηλότερη επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2014. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η ανάκαμψη του δείκτη προέρχεται από τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές, τη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες και αντισταθμίζεται εν μέρει από την επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και το Λιανικό Εμπόριο. Kατά τους αναλυτές, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας συμβαδίζει με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται. Σταδιακά, μετά το καλοκαίρι του 2015, υπάρχει σταθεροποίηση της οικονομίας και σχετική βελτίωση των προσδοκιών. Το ευρύτερο πλαίσιο είναι η εμπέδωση συνθηκών σχετικής ομαλότητας, καθώς το πρόγραμμα προσαρμογής, και ιδίως οι πιο πρόσφατες αξιολογήσεις, είναι σε κανονική εξέλιξη και βαίνει προς ολοκλήρωση. Η βελτίωση των προσδοκιών οφείλεται και στο, επί αρκετό καιρό, καλό διεθνές περιβάλλον, το οποίο ευνοεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και διαχέεται στους σχετιζόμενους με αυτές κλάδους. Όμως, τονίζεται αρμοδίως, ότι η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του δείκτη στο Λιανικό εμπόριο είναι εύλογο πως αντανακλούν την πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Συνολικά, υπογραμμίζεται πως η περαιτέρω βελτίωση του κλίματος συναρτάται με την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων στο προσεχές χρονικό διάστημα, τόσο για τη δημιουργία συνθηκών διατηρήσιμης ανάπτυξης, όσο και ειδικότερα, γύρω από την επερχόμενη αξιολόγηση και τη διαδικασία εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα, καθώς οι όροι χρηματοδότησης της οικονομίας μετά το καλοκαίρι δεν έχουν οριστικοποιηθεί …
Πιο αναλυτικά, η πορεία των δεικτών ανά κλάδο, το Φεβρουάριο, έχει, μεταξύ άλλων, περιγράφεται ως εξής:
-Βιομηχανία: Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξομαλύνονται, ενώ ανοδικά κινούνται και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες. Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται ελαφρά. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διαμορφώθηκε σαφώς υψηλότερα έναντι του πρώτου μήνα του νέου έτους, στις 103,1 (από 98,5) μονάδες, αρκετά ανώτερα και έναντι του αντίστοιχου περυσινού επιπέδου (91,8 μον.). Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στις -5 (από -12) μονάδες, με το 1/5 (από ¼) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 14% (από 11%) να αναφέρει το αντίθετο. Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται υψηλότερα, στις +26 (από +18) μονάδες, με το 32% (από 26%) των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 6% (από 8%) μείωσή της.
-Κατασκευές: Oι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση καταγράφεται σταθερότητα. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών κινείται και πάλι ανοδικά, φθάνοντας στις 63,4 (από 55) μονάδες, αισθητά υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης (46,2 μον.). Σε κλαδικό επίπεδο, η τάση είναι ανοδική στις Ιδιωτικές Κατασκευές, αλλά πτωτική στα Δημόσια Έργα. Ο αρνητικός δείκτης των -69 μονάδων στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνεται στις -53 μονάδες, με το 58% (από 72%) των επιχειρήσεων να διατυπώνει απαισιοδοξία για το επίπεδο των εργασιών του το επόμενο τρίμηνο. Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο σχετικός αρνητικός δείκτης παραμένει επί της ουσίας αμετάβλητος στις -26 μονάδες, με το 37% (από 43%) των ερωτηθέντων να προβλέπει μείωση των θέσεων εργασίας στον τομέα και το 11% (από 17%) άνοδο. Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων διευρύνεται οριακά στις -27 (από -25) μονάδες, ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας περιορίζονται στους 6,9 (από 8,3).
-Λιανικό Εμπόριο: Oι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βαίνουν οριακά αρνητικές, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους δεν μεταβάλλονται, με τον δείκτη εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων να σημειώνει μικρή μείωση. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιανουάριο, στις 93,9 (από 95,7) μονάδες, υψηλότερα πάντως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (90,1 μον.). Oι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους αλλάζουν τάση, με τον σχετικό δείκτη να κινείται σε οριακά αρνητικό πεδίο τιμών, στη -1 (από +7) μονάδα και το 37% (από 43%) των επιχειρήσεων να δηλώνει αυξημένες πωλήσεις, έναντι ενός 38% (από 36%) που αναφέρει το αντίθετο. Οι αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο παραμένουν στα ίδια επίπεδα (στις +19 μον. το ισοζύγιο), με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να υποδηλώνουν πολύ μικρή αποκλιμάκωση(+7 από +9 μον. ο δείκτης).
-Υπηρεσίες: Οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να κερδίζουν επίσης έδαφος. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών κινείται ανοδικά, μετά από πέντε μήνες πτωτικής πορείας, και διαμορφώνεται στις 87,6 (από 82,2) μονάδες, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (76,9 μονάδες). Ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύεται στις + 6 μονάδες, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (+5 μονάδες). Ενισχυμένες βαίνουν και οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου (στις +16 από +8 μον. το σχετικό ισοζύγιο), με τις προβλέψεις για την απασχόληση να μεταβάλλονται επίσης θετικά (+10 από +2 μον. ο σχετικός δείκτης). Στις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται εκ νέου στις -4 μονάδες, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία κινείται στο 26% (από 29%) του συνόλου.
-Καταναλωτική Εμπιστοσύνη: Καταγράφεται βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πρόθεση αποταμίευσης, αλλά και επιδείνωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, όπως και την ανεργία. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον Ιανουάριο, στις -53 (από -51) μονάδες, κινούμενος πτωτικά για τρίτο κατά σειρά μήνα, ωστόσο σε επίπεδο αισθητά ανώτερο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή επίδοσή του (73,3 μονάδες). Παρότι η τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος ολοκληρώθηκε χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και όσα εφαρμόζονται από την αρχή του 2018 αφορούν κυρίως σε μεταβολές στην έμμεση φορολογία, όχι σε άμεσες εισοδηματικές επιδράσεις, από την άλλη πλευρά δεν υφίσταται κάποια σταθερή, σαφώς αισθητή αναπτυξιακή δυναμική. Δεν φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι κλάδοι οι οποίοι να τονώνουν συνεχώς την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό το γεγονός δεν επιτρέπει την ύπαρξη στην κοινή γνώμη της αίσθησης ότι υφίστανται συγκεκριμένες, με διάρκεια, δυνατότητες ανάκαμψης, οι οποίες θα τόνωναν την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών.