Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα εξαγγείλει την επιβολή νέων δασμών, οι οποίοι αθροιστικά θα φθάνουν σε αξία ακόμη και τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγόμενα είδη που παράγονται στην Κίνα μέχρι την Παρασκευή, βάζοντας στο στόχαστρο τους τομείς της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και ανακινώντας διενέξεις για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσαν τη Δευτέρα δύο αξιωματούχοι, ενήμεροι σχετικά.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια πηγή προσκείμενη στον επιχειρηματικό κόσμο, από την πλευρά της, που διευκρίνισε πως έχει συζητήσει το θέμα με κυβερνητικά στελέχη, ανέφερε πως οι δασμοί σε βάρος των προϊόντων της Κίνας ίσως τεθούν για ένα διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, κάτι που θα καθυστερήσει κατά τι την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου και θα επιτρέψει σε βιομηχανικές ενώσεις και εταιρείες να προβάλουν τις όποιες αντιρρήσεις ή ενστάσεις τους.
Η διαδικασία αυτή, εάν επαληθευτεί, θα είναι αισθητά διαφορετική από την ταχεία εφαρμογή των δασμών που αποφασίστηκε να επιβληθούν στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, που αναμένεται να ισχύσουν από την 23η Μαρτίου, μόλις 15 ημέρες αφότου ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τα έγγραφα με τα οποία τους εξήγγειλε.
Η προσέγγιση αυτή θα δώσει χρόνο για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν οι εμπορικές διενέξεις, οι οποίες σχετίζονται με τις έρευνες της αμερικανικής κυβέρνησης για τις κινεζικές πρακτικές όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία, πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί.
Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο τη Δευτέρα. Η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον λάβει μέτρα προστατευτισμού.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters είχε μεταδώσει την πληροφορία πως η Ουάσινγκτον σκοπεύει να επιβάλει δασμούς ύψους 60 δισ. δολαρίων αθροιστικά την περασμένη εβδομάδα.
Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 175 δισ. δολάρια και η Ουάσινγκτον ασκεί όλο και πιο έντονες πιέσεις στο Πεκίνο, για να μειωθεί το ύψος του. Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ είχε δηλώσει στο Reuters ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει ένα βαρύ «πρόστιμο» στην Κίνα για τη φερόμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, για την οποία κατηγορεί κινεζικές επιχειρήσεις.
Οι πληροφορίες για την επιβολή νέων δασμών σε βάρος της Κίνας έχουν θορυβήσει πολλές επιχειρηματικές ενώσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες προειδοποίησαν την Κυριακή ότι τα μέτρα αυτά υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές, να εξαλείψουν θέσεις εργασίας και να οδηγήσουν σε πτώση τις αγορές.