Η χώρα είναι σε σταυροδρόμι και η κοινωνία παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις στην πατρίδα μας, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ.
Το δικό μας χρέος, είπε, είναι να δείξουμε σοβαρότητα και να δώσουμε την ελπίδα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις που θα βγάλουν τη χώρα από τον κατήφορο.
Τόνισε ότι η χώρα πάει τρία χρόνια πίσω και γίνονται εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία. Στο εσωτερικό μέτωπο, σημείωσε, οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, ενώ οι Ελληνες πληρώνουν υψηλούς φόρους για κακής ποιότητας υπηρεσίες.
«Παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης, όλοι γνωρίζουν ότι έρχονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων όπως και μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα πλήξουν τους πλέον αδύναμους πολίτες».
Στάθηκε στο ότι παραμένουν τα capital controls, ενώ οι τράπεζες ασθμαίνουν και οι επενδύσεις δεν έρχονται. Όπως είπε, στο Κατάρ διαπίστωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να αποτελεί την επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης αλλά μας κρατά πίσω η αστάθεια του φορολογικού συστήματος και κυρίως η γραφειοκρατία.
«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δημαγωγούν για το τέλος του προγράμματος. Πρόκειται για την τυπική λήξη του προγράμματος. Σταματά η χρηματοδοτική στήριξη της χώρας και θα πρέπει να δανειζόμαστε από τις αγορές. Διατηρούνται όμως στο ακέραιο οι σκληρές υποχρεώσεις, αυτές που μας φόρτωσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πολλά χρόνια ακόμα, αυτό που αποκαλούμε "τέταρτο μνημόνιο". Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, είναι άλλο ένα βρόμικο ψέμα των κυβερνώντων, για να γλιτώσουν τα σκληρά μέτρα που έρχονται, για τα οποία φέρουν ακέραια την ευθύνη», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ρουσφέτια» και κατάργηση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, για να αποφευχθεί η οριστική συντριβή της κυβέρνησης. Οπως είπε, τσαλαπατούν το πολιτικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης και βαφτίζουν «ηθική» την «ίντριγκα».
Σε ό,τι αφορά τη Novartis, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι γυμνή. Ένα πραγματικό σκάνδαλο επιχειρήθηκε να γίνει ποταμός λάσπης κατά των αντιπάλων. Σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι ενάντια στη ραδιουργία της κυβέρνησης, υποστήριξε.
Είκοσι ημέρες οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι είναι ανίκανη να χειριστεί τις σχέσεις με την Τουρκία. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα έφερε πρωτοφανή κλιμάκωση, τόνισε.
«Η κυβέρνηση έριξε λάδι στη φωτιά και τώρα προσπαθεί παρασκηνιακά να τη σβήσει, ενώ η αριστερά του κου Τσίπρα δεν γνωρίζει τι κάνει η δεξιά του κου Καμμένου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για την ανάγκη ενός «νέου πατριωτισμού». Οικονομική σταθερότητα και ισχυρή γεωπολιτική παρουσία είναι η ασπίδα μας και χρειάζεται συστράτευση όλων, ακόμα και της ομογένειας. Σημείωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα.
«Δεν θέλω να μιλήσω πολύ για όλα αυτά σε αυτή συγκυρία», είπε αλλά σημείωσε ότι «κάποιοι φρόντισαν να μας γονατίσουν όχι μόνο οικονομικά αλλά να μας βάλουν και στη γωνία για τα εθνικά θέματα. Απομάκρυναν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που έκαναν το καθήκον τους αλλά και έμπειρους διπλωμάτες».
Στο θέμα της πΓΔΜ, η κυβέρνηση θυμίζει Βαβέλ. Το ζήτημα του Συντάγματος το είχαμε θέσει ως πρώτο όρο για να ξεκινήσει η συζήτηση. Κάποιοι στην κυβέρνηση το κατάλαβαν αλλά είναι αργά για να διαμορφωθεί εθνική συναίνεση.
Εκτίμησε ότι Τσίπρας-Καμμένος «θα πάνε έτσι έως το τέλος» αλλά αποδεικνύονται λίγοι -και στα εθνικά θέματα «λίγος δεν σημαίνει ανεπαρκής αλλά επικίνδυνος». Όταν άλλοτε μιλάς για ομηρεία και άλλοτε για κράτηση, δημιουργείται πρόβλημα και αναξιοπιστία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν τελικά στην πατρίδα, γιατί η συνέχιση της κράτησής τους απειλεί να δηλητηριάσει την πιο σημαντική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τη σταδιακή προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών».
Ο ίδιος, όπως είπε, θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Αχτσιόγλου: Η ΝΔ επέβαλε με νόμο τον υποκατώτατο μισθό
«Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματός του, επανέλαβε ότι η ΝΔ αναλαμβάνει τη δέσμευση να καταργήσει «τον μειωμένο μισθό για νέους κάτω των 25, τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό, όπως τον βάφτισαν οι αθεόφοβοι προπαγανδιστές», δήλωσε η Ε. Αχτσιόγλου.
Όπως τόνισε η Υπουργός Εργασίας, «ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά κατήγγειλε το ίδιο του το κόμμα, το οποίο ως κυβέρνηση θέσπισε, βάφτισε και επέβαλε με νόμο τον υποκατώτατο μισθό.
Ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματός του, Γιάννης Βρούτσης, ως Υπουργός Εργασίας υπερηφανευόταν μάλιστα για τη θεσμοθέτηση του υποκατώτατου μισθού. Τον Νοέμβριο του 2013, σε παρέμβασή του σε ημερίδα του ALBA COLLEGE με θέμα "Η νεανική αποσχολησιμότητα στην Ελλάδα", δήλωνε: «Εξορθολογήσαμε τη διαδικασία προσδιορισμού των αμοιβών στην οικονομία, ώστε η εξέλιξή τους να συμβαδίζει με την παραγωγικότητα ανά κλάδο και επιχείρηση. Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έναν αξιόπιστο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην οικονομία που συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ένα μηχανισμό που βασίζεται στην κοινωνική διαβούλευση και τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, θεσμοθετήσαμε ειδικό μισθό για νέους κάτω των 25 ετών (subminimum wage)».
Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μετρήσει πόσοι «αθεόφοβοι προπαγανδιστές» βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων των τομεαρχών της ΝΔ την ώρα της ομιλίας του», τόνισε η Ε. Αχτσιόγλου.