Για «ενεργή εμπλοκή» των ΗΠΑ στο θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κάνει λόγο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του στο News247. Ο κ. Πάιατ μιλά αναλυτικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό, αλλά και για τις συζητήσεις που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Για τους δύο στρατιωτικούς μας, απαντώντας σε ερώτηση που του ζήτησε να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μίτσελ είπε στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λύσουν το θέμα μόνοι τους, απάντησε:
«Ξαφνιάστηκα με αυτά τα δημοσιεύματα, διότι πραγματικά δεν αποτυπώνουν τη φύση της αμερικανικής εμπλοκής. Η Ουάσινγκτον έχει ασχοληθεί ενεργά με αυτό το ζήτημα από τις πρώτες ώρες. Υποστηρίζουμε την προσέγγιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας έμφαση στο να διατηρήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα, τα κανάλια μεταξύ του πρωθυπουργού με άλλους Έλληνες ηγέτες και με τους Τούρκους ομόλογούς τους, και με την ελπίδα ότι θα πετύχουμε τη γρήγορη επιστροφή των δύο στρατιωτών στο σπίτι τους. Οπότε τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, από την υπόνοια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες νίπτουν τα χείρας τους από το ζήτημα. Αντίθετα, μιλάμε για δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ και είναι έντονο το ενδιαφέρον μας για την επίλυση του θέματος».
Απέφυγε, πάντως, να προβλέψει το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας με νόημα ότι δεν είναι μελλοντολόγος.
Για το Σκοπιανό και τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ, δηλώνει ότι «τώρα είναι ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας για λύση», σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων και ότι αυτό ανέφερε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα δηλώνει βέβαιος ότι το 2018 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών να επενδύσουν στη χώρα μας.
Για τις ίσες αποστάσεις που το ΝΑΤΟ κατηγορείται ότι τηρεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Πάιατ είπε: «Έχω διαφορετική αντίληψη πάνω σ’ αυτό. Το πιο σημαντικό πράγμα να θυμάται κανείς εδώ είναι ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινά ενδιαφέροντα σχετικά με την Τουρκία. Αυτό φάνηκε καθαρά όταν ο πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας βρέθηκε στην Ουάσινγκτον και ρωτήθηκε από Αμερικανούς συναδέλφους σας για το αν η Τουρκία θα έπρεπε να είναι μέλος του NATO, εάν είναι δημοκρατία. Και ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το συμφέρον της Ελλάδας, που είναι το ίδιο με το δικό μας, είναι να παραμείνει η Τουρκία συνδεδεμένη με τη Δύση, συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, επικεντρωμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Πιστεύω πως όσο κοιτάμε το μέλλον, έχουμε να κερδίσουμε πολλά από τη διατήρηση πολύ στενών επικοινωνιακών σχέσεων μεταξύ μας, μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, όσο αναπτύσσουμε τα προγράμματά μας σε σχέση με την Τουρκία. Αυτό ήταν μεγάλο μέρος της συζήτησης του υφυπουργού , πουίχε με τον υπουργό κύριο Κοτζιά για παράδειγμα.
Θα πρέπει επίσης να τονίσω, και το έχω κάνει και στο παρελθόν, ότι ένα από τα πράγματα που με έχουν εντυπωσιάσει στον 1,5 χρόνο που βρίσκομαι εδώ στην Ελλάδα είναι η σημαντική άσκηση επιρροής που έχει η Ελλάδα στην Τουρκία. Όταν ταξιδεύω στο ανατολικό Αιγαίο, όταν ήμουν στη Χίο, στη Λέσβο, στη Ρόδο, όλα τα λιμάνια ήταν γεμάτα ιστιοπλοϊκά με τουρκικές σημαίες, όλα τα εστιατόρια έχουν τους καταλόγους τους στα τουρκικά. Ο τουρισμός από την Τουρκία είναι πολύ σημαντικός για κάποια από αυτά τα νησιά, όπως και οι επενδύσεις της Τουρκίας έχουν αυξηθεί σημαντικά όσον αφορά την ακίνητη περιουσία εδώ στην Αθήνα ή σε μεγάλα πρότζεκτ στη Θεσσαλονίκη. Αυτές είναι οι πλευρές της σχέσης που ευελπιστώ ότι μακροπρόθεσμα θα διαμορφώσουν τις γραμμές μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας. Αυτά είναι ζητήματα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί, η Αμερική δεν είναι ο διαιτητής, δεν έχουμε μια κίτρινη κάρτα που μπορούμε να τραβήξουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αλλά προφανώς και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που έχει κάνει ο πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας σε σχέση με την ιστορική του πρόσκληση στον πρόεδρο Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τότε για επικοινωνία. Γιατί όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για σας, και όσο δύσκολο κι αν είναι για μας, δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική».
Για το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των F-16 της ελληνικής ΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα λέει πως είναι απόφαση της κυβέρνησης τι θα γίνει. Η απάντησή του: «Όσον αφορά τα F-16, αυτό ήταν ένα ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήγε στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο. Από τότε έχουν γίνει εντατικές διαπραγματεύσεις με την αμερικανική αεροπορία, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τη Λόκχιντ Μάρτιν, ώστε να αναπτυχθεί ένα πακέτο που ταιριάζει στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε ο υπουργός Άμυνας.
Είναι πολύ ξεκάθαρο πως όλοι θέλουν να έρθει εις πέρας αυτό. Σίγουρα από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης. Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στο κλείσιμο αυτής της συμφωνίας, οπότε είμαι αισιόδοξος. Σε τελική ανάλυση, όμως, οι πελάτες είναι η ελληνική κυβέρνηση, οπότε είναι η Ελλάδα που θα πρέπει να αποφασίσει το πότε θα έχει ικανοποιηθεί με την προσαρμογή όλου αυτού στους στρατηγικούς και οικονομικούς στόχους που έχει».