Εκπνέει σήμερα και η παράταση της μίας εβδομάδας που είχαν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές για τον καθορισμό των νέων αντικειμνικών αξιών των ακινήτων, έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια ύφεσης που επέφερε καθίζηση στην αγορά ακινήτων τουλάχιστον 30%. Οι ανεξάρτητοι κτιμητές θα παραδώσουν σήμεραστο υπουργείο Οικονομικών τα επεξεργασμένα στοιχεία με τις νέες τιμές ανά ζώνη (περιοχή) και αν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις θα αποφασίσει για τις μειώσεις ή τις αυξήσεις το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, εικόνα αναμένεται να υπάρξει, ενδεχομένως και πριν το Πάσχα, αλλά οι νέες τιμές αναμένεται να δημοσιευτούν τον Μάιο με την έλευση και της τρόικας στο πλαίσιο της διαπραγμάτυσης για την τέταρτη αξιολόγηση.
Η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου μιλώντας στο ρ/σ «Στο κόκκινο» ξεκαθάρισε τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία, στο 60% (6.070 ζώνες) των στοιχείων έχουμε αύξηση των αντικειμενικών οι οποίες εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν σήμερα, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση με το υπόλοιπο ποσοστό να μένει αμετάβλητο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Ππανάτσιου, «μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών».
Αντίθετα, «τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση».
Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί είναι εκείνο που με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές θα ανανεώνεται και θα έχουμε ανά πάσα στιγμή αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα κάθε έτους.
Όσον αφορά τα προσδωκόμενα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ, που «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος», όπως είπε, «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».