Προς πλήρη επιβεβαίωση του b.e., η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου ανέφερε νωρίτερα από το αναπτυξιακό συνέδριο στην Κεντρική Μακεδονία ότι θα αλλάξει η διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία σε ότι αφορά στην φορολογία. Με αιχμή κατά της κυβέρνησης Σημίτη, η κυρία Παπανάτσιου είπε ότι, «με τη Βουλγαρία ειδικά υπάρχει παλιότερη διμερής συμφωνία από «εκσυγχρονιστική κυβέρνηση» που αφήνει παράθυρο για την κατάχρηση της μεταφοράς έδρας. Συνεργαζόμαστε στενά με τη γειτονική χώρα, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να κλείσει αυτό το παράθυρο με τρόπο που να ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές. Άλλωστε το διεθνές δίκαιο και οι συμφωνίες σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, αναγνωρίζουν την ανάγκη χρήσης της εσωτερικής αντικαταχρηστικής νομοθεσίας για τέτοιες περιπτώσεις». Σημειωτέον, η Βουλγαρία δεν αποτελεί μέλος του ΟΟΣΑ, που σημαίνει ότι θέλει την ψήφο της Ελλάδας για να νταχθεί στον διθνή οικονομικό οργανισμό.
Η κυρία Παπανάτσιου αναφ΄ρθηκε σε μπαράζ ελέγχων που γίνονται στα σύνορα, προκειμένου να ελεγχθούν τα εμπορεύματα που μπαινοβγαίνουν στις δύο χώρες αν φέρουν παραστατικά ταιρειών μια υπογραφής και ενός ΑΦΜ, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια, «το Τελωνείο Σερρών και η ΔΟΥ Σερρών πραγματοποιούν από κοινού από 1/10/2016, στην οδική αρτηρία του Προμαχώνα Σερρών, καταγραφή των συνοδευτικών παραστατικών (CMR, τιμολόγια κ.α.) που καλύπτουν τη διακίνηση με φορτηγά οχήματα (δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης), των αγαθών που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα μας. Εφόσον κατά την καταγραφή των στοιχείων των φορτηγών οχημάτων προκύπτουν ευρήματα ή υπόνοιες πραγματοποίησης παράνομης διακίνησης, αυτά αξιολογούνται για την πραγματοποίηση ελέγχων».
Η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα πως, «οι συνολικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το Τελωνείο Σερρών και το Γραφείο Κινητής Ομάδας Ελέγχου διαπίστωσαν 309 παραβάσεις σε 6.666 ελέγχους το 2017.
Για την ενίσχυση των ελέγχων, προχωρήσαμε στην τοποθέτηση ενός σαρωτή τεχνολογίας ακτινών Χ στο μεγαλύτερο λιμάνι της βόρειας Ελλάδας και, πιο συγκεκριμένα, στο Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, στο Τελωνειακό κλιμάκιο του Προμαχώνα τοποθετήθηκε ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους άλλος αυτοκινούμενος σαρωτής, ενώ παράλληλα βρίσκεται από καιρό σε λειτουργία γεφυροπλάστιγγα για τη ζύγιση των φορτηγών που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος. Στα δύο αυτά τελωνεία έγιναν από το Δεκέμβριο του 2017 έως σήμερα 358 έλεγχοι με ακτίνες X.
Η ελληνική κυβέρνηση και οι φορολογικές αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τη Βουλγαρία ώστε να βρεθούν λύσεις σε μια σειρά θεμάτων τόσο για την εικονική μεταφορά έδρας όσο και για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.
Σε συναντήσεις αντιπροσωπειών των δύο πλευρών έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος σε θέματα διοικητικής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών, ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατάχρησης του τελωνειακού καθεστώτος 42 στον τομέα του ΦΠΑ. Δηλαδή τη διαδικασία εισαγωγής αγαθών από τρίτη χώρα, με άμεση αποστολή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ μπορώ να πω ότι ήδη ξεκινήσαμε και διαβιβάσαμε στη βουλγαρική πλευρά τα στοιχεία των διασαφήσεων εισαγωγής που αφορούν το άρθρο 42 και αφορούν το Δεκέμβρη του 2017. Ήταν μια καλή κίνηση από την πλευρά τη δική μας προς τη γείτονα χώρα».