Η επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι απόλυτη εθνική προτεραιότητα για τη ΝΔ, ανέφερε η εκπρόσωπος του κόμματος και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ήταν ράθυμος όταν μίλησε για σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο.
Ακόμη, η Μαρία Σπυράκη ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία ζητεί από τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα μας η συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να γυρίσουν το συντομότερο οι δύο αξιωματικοί στις οικογένειές τους και στην πατρίδα.
Σημείωσε ακόμη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξαρχής δεν θεώρησε ότι πρόκειται για σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο και πορεύτηκε με αυτό τον γνώμονα, γι’ αυτό, είπε, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα μετ’ επιτάσεως στις ΗΠΑ, αλλά και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη, η «γαλάζια» ευρωβουλευτής παρέπεμψε στην κυβέρνηση, σημειώνοντας, πάντως, ότι το ζήτημα απηχεί τη συνολική ατμόσφαιρα που επικρατεί στις τάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εξάλλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ίδια τόνισε ακόμη ότι η Πειραιώς δεν αναγνωρίζει τις τοποθετήσεις των γενικών γραμματέων.
Η κ. Σπυράκη γνωστοποίησε ότι σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τη Φώφη Γεννηματά, για την πρότασή της για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως έγραψε από το πρωί το Euro2day.gr. Η θέση του, είπε, είναι ότι δεν είναι του παρόντος η αναθεώρηση καθώς απαιτούνται ευρείες συναινέσεις που δεν διαμορφώνονται, με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Η πρόταση της ΝΔ για ευρεία αναθεώρηση πηγαίνει πολύ πέρα από τα σημεία που σωστά βάζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε.
Η εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα του Ευστάθιου Μαρίνου για τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ, λέγοντας ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως. Ο κ. Ευστάθιος Μαρίνος, ανέφερε η κ. Σπυράκη, μέχρι προχθές συνεταιριζόταν με πρόσωπο -τον κ. Γ. Καρκαλή-, το οποίο έπαιρνε δουλειές από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία ο ίδιος ο κ. Μαρίνος ήταν σύμβουλος.
Ο τελευταίος, είπε, συμβούλευε δηλαδή την ΗΔΙΚΑ να δίνει δουλειές με απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία στην οποία ο ίδιος ήταν μέτοχος. Μάλιστα, σύμφωνα με τη «γαλάζια» ευρωβουλευτή, η τελευταία απευθείας ανάθεση του φορέα με σύμβουλο πληροφορικής τον κ. Μαρίνο δόθηκε στις 26 Μαρτίου.
Στις 27 Μαρτίου, ο κ. Μαρίνος μεταβίβασε τις μετοχές του στον κ. Καρκαλή και έπειτα από αυτό η κυβέρνηση τον πρότεινε να διαχειριστεί τα χρήματα 2,5 εκατ. Ελλήνων, ανέφερε η κ. Σπυράκη και έκλεισε λέγοντας ότι η ΝΔ θεωρεί την τοποθέτησή του απαράδεκτη, γιατί υπάρχει μείζον ηθικό ζήτημα.
ΣΥΡΙΖΑ
Η σημερινή άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την αναγκαιότητα έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση προκαλεί, αν μη τι άλλο έκπληξη. Κι αυτό διότι ο ίδιος, την περίοδο που είχε ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα, είχε εκφραστεί ρητά υπέρ της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Υπενθυμίζουμε:
Στις 3 Ιανουαρίου 2016, σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως “ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη μου συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα προτείνω να συμφωνήσουμε στην άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, δίχως να θέτουμε περιορισμούς ως προς το εύρος της”.
Στις 2 Ιουνίου 2016, ο αρμόδιος βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ακολούθως, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 23 Ιουνίου 2016, με σκοπό τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι “αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια Συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες Εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια Συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους”.
Πρόσφατα δε, στις 16 Φεβρουαρίου 2018, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα enikos.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο συνδέεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας ότι “απαιτείται συστημική αναδιάταξη του θεσμού με επίκεντρο την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος”. Στο πλαίσιο αυτό, είχε τονίσει ότι “η Νέα Δημοκρατία θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε αυτή και αν προχωρήσει (...)”.
Αναρωτιόμαστε τι άλλαξε από τότε. Είναι πλέον προφανές πως ο πρόεδρος της ΝΔ φοβάται όχι μόνο να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση του καταστατικού χάρτη της χώρας.