Tην απεμπλοκή της ηλεκτρικής διαύνδεσης Κρήτης-Αττικής από το Eurasia Interconnector και την ανάληψη της κατασκευής μόνον από τον ΑΔΜΗΕ ζήτησε ο Διαχειριστής από τη ΡΑΕ, μετά το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την από κοινού κατασκευή του.
Σε επιστολή του προς τη ΡΑΕ, ο Διαχειριστή ζητεί την επάνοδο της εν λόγω διασύνδεσης υπό την πλήρη αρμοδιότητα του, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το προβληματικό καθεστώς στο οποίο βρίσκεται σήμερα και υπογραμμίζει ότι είναι ο μόνος φορέας που έχει τη δυνατότητα και από τεχνική και από χρηματοοικονομική άποψη να εγγυηθεί την άρτια και έγκαιρη ολοκλήρωση ενός έργου του μεγέθους αυτού.
Τον τελευταίο καιρό, οι δύο πλευρές, Eurasia και ΑΔΜΗΕ, βρίσκονταν σε συνεχείς τριβές εν όψει της υπογραφής της συμφωνίας μετόχων για το έργο, με κάθε μία από τις δύο να επιρρίπτει ευθύνες στην άλλη για τις όποιες καθυστερήσεις και τα προβλήματα και τη ΡΑΕ να γίνεται αποδέκτης των διαμαρτυριών, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Ας σημειωθεί ότι για τη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής, ισχύος 700- 1000 MW, οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης, στην προοπτική ότι το εν λόγω έργο θα μπορούσε να αποτελέσει το τελικό σκέλος της μεγάλης τριεθνούς ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ -Κύπρου- Ελλάδος μέσω Κρήτης, γνωστού ως Eurasia Interconnetor.
Δεδομένου δε ότι υπήρχε από το παρελθόν ανεξάρτητος σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ για τη “μεγάλη διασύνδεση, η ΡΑΕ είχε προτείνει να εξεταστεί η ενοποίηση των δύο έργων - πάντα στο τμήμα Κρήτης- Αττικής-, προκειμένου να μην γίνουν δύο ξεχωριστά έργα της ίδιας δυναμικότητας στην ίδια περιοχή.
Εξάλλου, για τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή της “μικρής διασύνδεσης” Κρήτης- Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 324 εκατ. ευρώ που προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2020.
Η "μεγάλη" διασύνδεση έχει προϋπολογισμό περί το 1 δισ. ευρώ έχει προγραμματιστεί για το 2023, αν και πρόσφατα ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ είχε δηλώσει ότι στόχος είναι να επιταχύνει το έργο και να επισπεύσει την κατασκευή του κατά 1-2 χρόνια.