"Φάση καμπής" για τα οικονομικά αποτελέσματα των βιομηχανιών θα αποτελέσει το 2ο εξάμηνο 2018 λόγω έντονου προεκλογικού κλίματος και μεγάλων περικοπών των συντάξεων από τις αρχές 2019…
Μετά από μια πολύ μεγάλη κάμψη του Κύκλου Εργασιών της Ελληνικής Βιομηχανίας μέσα στο διετία 2015 - 2016 αυτή κατάφερε να βελτιώσει τις εργασίες της στο 1ο τρίμηνο 2018. Οι "δημοσιονομικές περιπέτειες" της χώρας στη διετία 2015 - 2016 και τα Capital Controls προκάλεσαν την εντυπωσιακή συρρίκνωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών της Βιομηχανίας, για να αρχίσει να ανακάμπτει μέσα στο 2017, αλλά να παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του …2014.
Ιδιαίτερα προβληματίζει το γεγονός ότι ο Κύκλος Εργασιών των Ελληνικών Βιομηχανιών δείχνει να υποχωρεί στο 1ο τρίμηνο 2018 έναντι του 4ου τριμήνου 2017…
Προβλέπονται μεγαλύτερες δυσκολίες από τα τέλη 1ου εξαμήνου 2018, λόγω των μεγάλων αβεβαιοτήτων που προκαλούν το "πολιτικό θερμόμετρο" και οι περικοπές των συντάξεων, που θα επηρεάσουν τις παραγγελίες από το Εμπόριο προς τις Βιομηχανίες…
Εντούτοις, οι "εξωστρεφείς βιομηχανίες" αναμένεται να έχουν πολύ μικρότερες αρνητικές επιδράσεις, καθώς οι ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς από την Ελληνική Αγορά…
Η "ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ"…
Ας δούμε όμως προσεκτικά την πορεία Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών της Βιομηχανίας, όπως αυτός έχει καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ:
- Η πολιτική αλλαγή που σημειώθηκε στις αρχές του 2015 είχε αρνητικές συνέπειες για τον κύκλο εργασιών των βιομηχανιών. Συγκεκριμένα ο σχετικός δείκτης 1ου τριμήνου 2015 υποχώρησε κατά -13,3% ως προς το 1ο τρίμηνο 2014… Προφανώς οι έντονες οικονομικές και δημοσιονομικές αβεβαιότητες δημιούργησαν ένα πολύ "αρνητικό περιβάλλον" για τις ελληνικές βιομηχανίες…
- Στο 1ο τρίμηνο 2016 ο κύκλος εργασιών των βιομηχανιών έχει υποχωρήσει κατά -13% ως προς το 1ο τρίμηνο 2015 και …-24.6% έναντι του 1ου τριμήνου 2014. Είναι προφανές ότι η επιδείνωση της πορείας του κύκλου εργασιών των βιομηχανιών συνδέεται άμεσα με τις "περιπέτειες" των Capital Controls που οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των βιομηχανιών από τους "ισχυρούς κραδασμούς" του Τραπεζικού Συστήματος της χώρας.
- Μέσα στο 2016, κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο, αρχίζει να βελτιώνεται η πορεία του κύκλου εργασιών των βιομηχανιών: στο 1ο τρίμηνο 2017 ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών της Βιομηχανίας σημειώνει αύξηση κατά +24,6%, αλλά παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 1ου τριμήνου 2014.
Είναι η περίοδος σταθεροποίησης για την Ελληνική Οικονομία μετά τη "σκοτεινή περίοδο" 2015 - 2016… Παράλληλα, στην ίδια περίοδο οι δείκτες Βιομηχανικών Τιμών και ο Πληθωρισμός κινούνται με ικανοποιητικές αυξήσεις…
ΟΙ "ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ 2018
Το 2018 εμφανίζει νέες "προκλήσεις" αλλά και "αβεβαιότητες" για την Ελληνική Βιομηχανία:
- Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του κύκλου εργασιών είναι θετικά για το 1ο τρίμηνο 2018, καθώς εμφανίζει αύξηση +6,9%... Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών 1ου τριμήνου 2018 εμφανίζει μια μείωση -1,0%... Συγκυριακή μείωση; Πάντως ίδιο ποσοστό μείωσης (-1,0%) είχε καταγραφεί μεταξύ 1ου τριμήνου 2017 και 4ου τριμήνου 2016…
- Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το γεγονός ότι ο όγκος βιομηχανικής παραγωγής έχει περιορισθεί στους πρώτους μήνες του 2018:
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου –Μαρτίου 2017 παρουσίασε μείωση κατά -0,6%. έναντι αύξησης +9,5% που είχε εμφανίσει το 1ο τρίμηνο 2017 ως προς αυτό του 2016.
- Μετά τη σημαντική άνοδο που κατέγραψαν - σε ετήσια βάση - οι Τιμές Παραγωγού σε επίπεδο βιομηχανιών κατά το 1ο εξάμηνο 2017, στη συνέχεια σημειώνεται σοβαρή επιβράδυνση. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς τον Μάρτιο 2018,σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2017 παρουσίασε μια αύξηση +0,6%. Είναι προφανές ότι η κατάσταση κυρίως της Εγχώριας Αγοράς δεν αφήνει περιθώρια για αισθητές αυξήσεις των Βιομηχανικών Τιμών, που θα ήσαν επωφελείς για την κερδοφορία και την πορεία του Κύκλου Εργασιών.
- Ενδεικτικό των "μεγάλων δυσκολιών" είναι και το γεγονός ότι οι ρυθμοί μεταβολής των Βιομηχανικών Τιμών σε επίπεδο παραγωγού είναι πολύ υψηλότεροι στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28 από αυτούς που καταγράφονται για την Ελλάδα.
- Η πορεία χρηματοδότησης της Ελληνικής Βιομηχανίας - υπολογισμένη με ετήσιους ρυθμούς, σε % - παραμένει μόνιμα αρνητική κατά τους μήνες Ιανουάριο (-1,2%), Φεβρουάριο (-1,5%) και Μάρτιο 2018 (-2,2%). Είναι προφανές ότι οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν "πιστωτική λιτότητα", ενώ το μέσο κόστος δανεισμού στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωζώνης.
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Με βάση τις Τάσεις των Οικονομικών Δεικτών και τις Δημοσιονομικές Δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και δημοσιοποιηθεί γίνονται οι ακόλουθες Μεσοπρόθεσμες Προβλέψεις:
- Η κάμψη του όγκου Βιομηχανικής Παραγωγής και οι "καθοδικές πιέσεις" των Βιομηχανικών Τιμών δεν ευνοούν μια αισθητή βελτίωση του Κύκλου Εργασιών τουλάχιστον στο 1ο εξάμηνο 2018.
- Στο 1ο τρίμηνο 2018 η διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αναμένεται να είναι θετική από την "εικόνα" του Κύκλου Εργασιών και των Βιομηχανικών Τιμών, ιδιαίτερα λόγω των καλλίτερων επιδόσεων που επιτυγχάνονται σε επίπεδο Εξαγωγών.
- Εάν δεν αναστραφεί αισθητά η εγχώρια Βιομηχανική Παραγωγή μέσα στους επόμενους μήνες τότε θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και για τη Βιομηχανική Απασχόληση…
- Η επιστροφή της Ελληνικής Οικονομίας σε φάση πολύ συγκρατημένου Πληθωρισμού κατά τους πρώτους μήνες 2018 δημιουργεί εξαιρετικές δυσκολίες στην αύξηση και των Βιομηχανικών Τιμών… Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι "πιέσεις" που φαίνεται να δέχεται το Λιανεμπόριο από τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των Νοικοκυριών θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις πωλήσεις και κυρίως για την κερδοφορία των Ελληνικών Βιομηχανιών (τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο 2018).
- Το Ενεργειακό Κόστος των Βιομηχανιών, κλπ θα χειροτερεύσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο 2018, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του Πετρελαίου, που επηρεάζουν τις τιμές των υγρών καυσίμων. Το πιθανότερο είναι ότι, οι βιομηχανίες δεν θα καταφέρουν να μετακυλίσουν μεγάλο μέρος αυτού του πρόσθετου κόστους στους ενδιάμεσους και στους τελικούς Καταναλωτές, λόγω της δυσμενούς έως συγκρατημένης οικονομικής κατάστασης.
- Μέχρι το τέλος του έτους το "πολιτικό κλίμα" θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του Κύκλου Εργασιών των ελληνικών βιομηχανιών και πολύ περισσότερο των επενδύσεων εκσυγχρονισμού του Παραγωγικού Δυναμικού τους…
Η "βιομηχανική κρίση" της περιόδου 2015 - 2016 - που προκλήθηκε από "μεγάλες πολιτικές αστοχίες" - απέδειξε ξεκάθαρα ότι, η Πολιτική Αστάθεια δεν ενισχύει τον Κύκλο Εργασιών και τις Επενδύσεις Κεφαλαιουχικού Εξοπλισμού των ελληνικών βιομηχανιών…
- Οι δείκτες 1ου τριμήνου 2018 του Κύκλου Εργασιών και της Παραγωγής της Ελληνικής Βιομηχανίας δεν δημιουργούν "αισιοδοξία" για αύξηση Βιομηχανικής Απασχόλησης στο προσεχές διάστημα. Η εκτίμηση αυτή ισχύει μέχρι και τα τέλη 2018, καθώς βαρύνουσα σημασία έχει το "ισχυρό προεκλογικό κλίμα", που δημιουργεί έντονες αβεβαιότητες.
- Αρνητικές είναι οι προσδοκίες για την πορεία των παραγγελιών προς τις βιομηχανίες, τόσο λόγω του των αναμενόμενης μεγάλης μείωσης της Ζήτησης της Εγχώριας Αγοράς λόγω των μειώσεων της Κατανάλωσης των Νοικοκυριών από τις σοβαρές περικοπές των συντάξεων.
- Οι "εξωστρεφείς Βιομηχανίες" φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν πολύ λιγότερα προβλήματα σε σύγκριση με τις "εσωστρεφείς", αφού για το 2018 οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανόδου του ΑΕΠ για Ευρωπαϊκές και λοιπές Οικονομίες διαγράφονται πολύ καλλίτεροι σε σύγκριση με αυτούς της Ελληνικής Οικονομίας.