Η κα Γεννηματά, με άκρως επιθετικό και ώρες ώρες υπερφίαλο τρόπο, λες και ξέχασε ότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε, ζητά εκλογές σήμερα και ασκεί κριτική από δεξιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής.
«Δεν έχω καταλάβει αν είναι η ίδια ή κάποιος άλλος που έστειλε μια επιστολή πριν λίγες ημέρες, όπου επεσήμανε πόσο κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, πριν κλείσει η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία». Με τον τρόπο αυτό, απάντησε ο πρωθυπουργός στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Εκτίμησε ότι εκλογές τώρα σημαίνει πρακτικά «να μη βγούμε από το μνημόνιο». Αυτό ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκέφτηκε να το προτείνει, σημείωσε, γιατί ξέρει ότι ακόμα και δικά του στελέχη «θα τον πάρουν στο κυνήγι». Επικαλέστηκε δε τις συνέπειες που θα είχε αυτό για τον τουρισμό, που αναμένει νέο ιστορικό υψηλό.
«Σας έπιασε ευαισθησία να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό. Το λέτε εσείς, που δεν ρωτήσατε ούτε για το πρώτο μνημόνιο, ούτε για την έλευση του ΔΝΤ, ούτε για το δεύτερο πρόγραμμα, ούτε και για το PSI. Το ζητάτε από εμάς, που πήραμε εντολή τον Σεπτέμβριο με το πρόγραμμα γνωστό, να ζητήσουμε ανανέωση της εντολής για να το ολοκληρώσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Σας κάνει κακό να σύρεστε πίσω από όσους βλέπουν αναβίωση της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ως σανίδα προσωπικής πολιτικής σωτηρίας», εκτίμησε ενώ αναρωτήθηκε αν ακούει τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, που ζητούν από τις προοδευτικές τάσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η βία
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η απόφαση του επικεφαλής της ΝΔ να αρχίσει την ομιλία του με το θέμα της βίας δείχνει αδυναμία.
Εξέφρασε μάλιστα την απόλυτη καταδίκη του στις απειλές που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Κοτζιάς έχουν δεχτεί απειλητικές επιστολές, ο δε τελευταίος μέχρι και επιστολές με σφαίρες.
«Η πολιτική ζωή του τόπου υπονομεύεται από τη συμπεριφορά ακραίων στοιχείων. Εχω όμως την αίσθηση ότι το ανησυχητικό είναι η έξαρση εθνικισμού και εθνικολαϊκισμού και βλέπω αυτό να μη σας ανησυχεί, όπως δεν σας ανησύχησε όταν ήρθε επιστολή κατά των 300 βουλευτών της Βουλής από ορισμένες Ενώσεις, η οποία απειλούσε τους βουλευτές ότι αν ψηφίσουν συμφωνία με τη γειτονική χώρα για σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, απειλούνται με ισόβια ή θάνατο», συμπλήρωσε.
Για την υπόθεση του Γ. Μπουτάρη και τη δήλωση του ιδίου, που χαρακτήρισε τους δράστες «ακροδεξιούς τραμπούκους», αναρωτήθηκε γιατί προκλήθηκαν αντιδράσεις. «Αυτό που πείραξε είναι ότι τους χαρακτήρισα ‘ακροδεξιούς’», υποστήριξε και επικαλέστηκε παλαιότερη δήλωση του επικεφαλής της ΝΔ ότι «δεν υπάρχει βία από την άκρα δεξιά».
Το «ακροδεξιοί τραμπούκοι» βάζει τα πράγματα στη θέση τους, εκτίμησε και θύμισε ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας έβγαλε ανακοίνωση «καλά του κάνατε, του προδότη», χωρίς να έχει αποπεμφθεί.
Αναφορικά με τις δηλώσεις που ο ίδιος έκανε στο υπουργικό συμβούλιο, είπε πως η ΝΔ είχε σαφή διαχωριστική γραμμή με κόμματα και πρόσωπα του ακροδεξιού χώρου. Σήμερα όμως ο κορμός στελεχών κομμάτων όπως η ΕΠΕΝ είναι ηγετική πτέρυγα της ΝΔ.
«Η αριστερά ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου, όχι του διώκτη. Μην ανοίγετε αυτή τη συζήτηση».
Τα Σκόπια
Αναφορικά με την υπόθεση της διαπραγμάτευσης, ξεκαθάρισε ότι στο θέμα της πρότασης για χρήση του «Ιλιντεν» ο ίδιος από τη Σόφια ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για τη συμφωνία και πως προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο κος Ζάεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που αποδέχτηκε το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση. «Αυτό δεν το έχετε δει όταν διαπραγματευόσασταν εσείς», τόνισε.
«Διαπραγματευόμαστε στη βάση των τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον Νίμιτς», δήλωσε αλλά όπως είπε, δεν θα μιλήσει περαιτέρω λόγω του ότι αυτή συνεχίζεται από τον Νίκο Κοτζιά στη Νέα Υόρκη.
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις είναι: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη), καθώς το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έχει φύγει από το τραπέζι.