Ακόμα κι αν η Ελλάδα πρόκειται να συμμετέχει σήμερα σε ένα ακόμα Eurogroup, στην ουσία θα είναι θεατής των συζητήσεων, αφού από τη σημερινή συνεδρίαση που πραγματοποιείται το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες θα φανεί κατά πόσο έχουν έρθει κοντά Γερμανία και ΔΝΤ στο θέμα της ρύθμισης του Ελληνικού χρέους. Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για μία ακόμα προσπάθεια σύγκλισης μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ η οποία στηρίζεται στη λογική παρέμβασης του eurogroup όταν δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, μετά τον Αύγουστο, να μην δίδεται το ok για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε χθες από τη Βουλή στο είδος της επιτήρησης που θα υπάρχει για τη χώρα μετά το πέρας της μνημονιακής εποχής.
Την ίδια στιγμή η ανάρτηση τα ξημερώματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του επικαιροποιημένου μνημονίου, χωρίς να λέει κάτι καινούργιο (π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, περιορισμός των κόκκινων δανείων, δικαίωμα του ΔΝΤ να φέρει τη μείωση του αφορολόγητου νωρίτερα), δίνει το στίγμα για το που θα κινηθεί η μεταμνημονιακή εποπτεία. Κατά την οποία, αν τα βρουν ΔΝΤ και Γερμανία, τον πρώτο λόγο θα έχει το eurogroup και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως συνέβαινε για την Ελλάδα μέχρι το 2010.
Από εκεί και πέρα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο γίνονται αναφορές σε ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές κατά τις τέσσερις αξιολογήσεις που προηγήθηκαν, όπως για παράδειγμα η κατάργηση των εκπτώσεων του ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου ή μείωση των συντάξεων από 1/1/2019. Ειδικά το τελευταίο μπορεί να έχει αποτυπωθεί στην επικαιροποίηση του μνημονίου, αλλά η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ειδικά που ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται εφικτός μέχρι το 2022. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει ειδική μνεία στο κείμενο για τις συντάξεις αφού οι περικοπές που πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2019, οδηγώντας σε εξοικονομήσεις 1% (1,8δις. ευρώ )του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022. Επιπλέον 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-22 προβλέπεται να αποφέρει η επίσης προνομοθετημένη μείωση του αφορολογήτου έως και τις 5.700 ευρώ. Κατά τα άλλα, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση θεσμών και κυβέρνησης, δεν γινόμαστε σοφότεροι ούτε για το πόσο θα πρέπει να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και παρεπόμενα ο ΕΝΦΙΑ. Αντ’ αυτού συμφωνεί με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να μην διαταραχθεί ο δημοσιονομικός στόχος των 2,6 δις. ευρώ.