Σκηνικό τρόμου ζουν οι αγορές, ειδικά στην Ευρώπη, υπό τον φόβο της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης στην Ιταλία και την Ισπανία. Στην μεν πρώτη, όλα δείχνουν ότι η χώρα, ή μάλλον οι αγορές πιέζουν, η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, κάτι που αναμένεται για το τέλος Ιουλίου και στη δεύτερη ότι η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι κρέμεται σε μια κλωστή. Κι όλ’ αυτά, τη στιγμή που η Ελληνική οικονομία, υποτίθεται ότι πάει να σηκώσει κεφάλι με την προδιαγεγραμμένη κατά την κυβέρνηση έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος Αυγούστου. Προς το παρόν οι αναταράξεις δείχνουν να επηρεάζουν και άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κυρίως την Πορτογαλίας, δείχνοντας προς το παρόν ότι η αβεβαιότητα εστιάζει στις χώρες με μεγάλο χρέος, καθώς οι δύο αυτές χώρες έχουν αναλογικά το μεγαλύτερο χρέος μετά την Ελλάδα, με 132% του ΑΕΠ για την Ιταλία, 130% του ΑΕΠ για την Πορτογαλία και περίπου 180% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
Το χειρότερο όλων είναι ότι σήμερα τα «εργαλεία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να αντιμετωπίσει την κρίση είναι περιορισμένα αφού δεν μπορεί να κατεβάσει κι άλλο τα επιτόκια, τα οποία ήδη κινούνται στην περιοχή του μηδέν.
Ο MIB στο Μιλάνο βούτηξε κατά 2,65% σήμερα, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν το 1 δισ. (!), οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν φυσικά εντολές πώλησης. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σκαρφάλωσε στο 3,18%, ενώ η απόδοση των έντοκων γραμματίων 12μήνου εκτοξεύτηκε κατά 1000% από το 0,03% στο 1,04%!
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με την Intesa Sanpaolo να βουλιάζει 4,1%, τη Unione di Banche 4,9% και τη Unicredit κατά 5,6%.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα εγκατέλειψαν την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποδεχτεί την επιλογή του Υπουργού Οικονομικών. Ωστόσο οι αγορές φοβούνται νίκη των αντισυστημικών κομμάτων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε σύγκρουση με την Ε.Ε. Παράλληλα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι εξετάζει να μην προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, ανοίγοντας το δρόμο για την διενέργεια εκλογών στις 29 Ιουλίου.
Γερμανικά ομόλογα
Iσχυρές ρευστοποιήσεις και στα πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα. Η απόδοση του 2ετούς πορτογαλικού εκτινάσσεται 337% στο 0,35%. Το ελληνικό 10ετές έκλεισε στο 4,77% έχοντας πιάσει υψηλό ημέρας στο 4,96%, ενώ η απόδοση του ισπανικού 10ετούς σκαρφάλωσε στο 1,167%.
Την ίδια ώρα οι επενδυτές αναζητούν την «ασφάλεια» των ομολόγων της Γερμανίας αλλά και των ΗΠΑ. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε στο 0,256%, ενώ του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται στην περιοχή του 0,31% ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει σήμερα ως το 2,8%.
Ευρώ
Το ευρώ δέχεται ανελέητο «σφυροκόπημα», υποχωρώντας σε χαμηλό 10μηνου έναντι του δολαρίου, στο 1,156. Στον αντίποδα οι επενδυτές σπεύδουν σε ασφαλή καταφύγια, όπως το γιεν, ενώ έδαφος κερδίζει και το δολάριο.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,26% στις 7.632 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 1,53% στις 12.666 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,29% στις 5.438 μονάδες.
Στη Μαδρίτη ο χρηματιστηριακός δείκτης IBEX υποχώρησε 2,49% στις 9.521 μονάδες. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καλείται να αντιμετωπίσει την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για διαφθορά.