Το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο και κυρίως το λεγόμενο «μεταμνημονιακό τοπίο» -με ή χωρίς το ΔΝΤ- σηματοδοτούν ουσιαστικά την απαρχή μιας προεκλογικής περιόδου με άγνωστο ορίζοντα. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόσταση μεταξύ των δύο βασικών μονομάχων, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να μειώθηκε τον Μάιο στις οκτώ μονάδες, ύστερα από δύο συνεχόμενους μήνες κατά τους οποίους προσέγγιζε τις δέκα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής της Prorata Γιάννης Κωνσταντινίδης στην Εφημερίδα των Συντακτών, παρά την εικόνα σταθερής υπεροχής της Ν.Δ. επί δεκαοκτώ συνεχόμενους μήνες, το σκηνικό αυτό περιέχει αρκετές αβεβαιότητες, καθιστώντας υπό αίρεση την έκβαση της τελικής μάχης.
■ Η Ν.Δ. τείνει να εξαντλήσει τα ποσοστά συσπείρωσής της, με τις ευθείες εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν σταθερά στο 10% της εκλογικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος του 2015. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται σταθερή απώλεια του ενός τρίτου των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου του 2015.
■ Η δημοσκόπηση φέρνει τη Χρυσή Αυγή στην πέμπτη θέση με 9%, αφού στην τρίτη βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 14% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 13%. Ακολουθούν: Ενωση Κεντρώων 7%, Ελληνική Λύση 6%, Λαϊκή Ενότητα 5%, Πλεύση Ελευθερίας 5%, ΜέΡΑ25 5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 5%, Εθνική Ενότητα 5%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 4%.
Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα.
Συνεπώς, το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%.