Μία πρόταση η οποία αν τελικά γίνει πράξη σημαίνει ότι μπλοκάρει η διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, τη στιγμή που σε μιά εβδομάδα η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη και με τα προαπαιτούμενα νόμο του κράτους προκειμένου να προσέλθει στο eurogroup για τις τελικές διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Σε κάθε περίπτωση ερώτημα ωστόσο παραμένει ο χρόνος κατάθεσης της πρότασης, δεδομένου ότι εκκρεμεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή (σ.σ. η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη σημασία της έγκαιρης υπερψήφισης,προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία στο θέμα του χρέους στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας).
Ως γνωστόν, με την υποβολή της πρότασης σταματά κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, για να ξεκινήσει (πιθανά μετά την παρέλευση διημέρου) η συζήτηση της πρότασης, που διαρκεί τρεις ημέρες.
Παράλληλα την Παρασκευή πιθανότατα θα γίνει η συζήτηση-ενημέρωση που ζήτησε ο πρωθυπουργός για να ενημερώσει σχετικά με τη συμφωνία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε τους τόνους από το πρωί καθώς ζήτησε την παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου, ώστε να έρθει στη Βουλή η συμφωνία για το Σκοπιανό πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση.
«Ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ξεκάθαρα ταχθεί απέναντι σε αυτή τη συμφωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρ. Παυλόπουλο.
«Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση στην ελληνική συνταγματική ιστορία. Ενας πρωθυπουργός που δεν έχει ξακάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει μια πραγματικότητα η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει», υπογράμμισε.
«Αυτό το οποίο θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: Θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω και εγώ, έτσι ώστε η Συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη Συμφωνία με την εμπιστοσύνη της.
Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο», είπε ο αρχηγός της ΝΔ.
Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Να είστε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος», πρόσθεσε.