Ορκωτό… λογιστή θα πρέπει να προσλάβουν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα προκειμένου αυτός να βεβαιώσει τα χρέη τους και την πτωχευτική τους ικανότητα για να υπαχθούν στη συνέχεια στις νέες ευεργετικές διατάξεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προβλέπει 120 δόσεις, κούρεμα της βασικής οφειλής κατά 50%, αλλά και των τόκων μέχρι 85%. Και καλά για τις επιχειρήσεις, αλλά για τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν κυρίως στην Εφορία, η νέα διαδικασία απαιτεί (σ.σ. κατόπιν εντολής των θεσμών) να προσλάβουν φοροτεχνικό Α΄τάξης, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, τουλάχιστον 5 χρόνια!
Σε κάθε περίπτωση αποτελεί βαθιά ανάσα για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα η νέα απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, με την επιμήκυνση των οφειλών από τις 50 χιλιάδες ευρώ μέχρι τις 250 χιλιάδες ευρώ συνολικά (μέχρι 125.000 για ασφαλιστικές εισφορές και μέχρι 125.000 ευρώ για χρέη στην Εφορία). Οι αιτήσεις αναμένεται να γίνουν δεκτές από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, καθώς τις επόμενες μέρες και μέχρι τέλος του μήνα η πλατφόρμα του εξωδικαστικού θα λειτουργεί εικονικά με αιτήσεις υποχρέων προκειμένου να καταστεί έτοιμη προς λειτουργία.
Αν και η ρύθμιση αφορά σχετικά μικρό αριθμό οφειλετών, αφού το 85% χρωστάει από 50.000 ευρώ το πολύ σε εφορία και Ταμεία, η κυβέρνηση θέλει να καλύψει το σύνολο του 95% των οφειλετών. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αίτηση έχουν προσπαθήσει να υποβάλουν για τις 120 δόσεις περίπου 40.000 οφειλέτες, αλλά μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου χίλιες και μόνον 52 έχουν πετύχει τελικά να μπουν στην ρύθμιση και σχεδόν κανένας ελεύθερος επαγγελματίας.
Οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ είναι ότι αυτό θα αλλάξει, αφού με τις νέες αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας εντάσσονται και χρέη που γεννήθηκαν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016 και μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Στο «κόλπο» μπαίνουν όμως τώρα και όσοι έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, άνω του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ αλλά ως τώρα αποκλείονταν. Και αυτό επειδή για συνολικές οφειλές προς ΕΦΚΑ και Εφορία ύψους 50.000 έως 200.000 ευρώ αθροιστικά, μπαίνει ο όρος να μην ξεπερνά η ακίνητη περιουσία το 20πλάσιο της βασικής οφειλής (αντί 25πλάσιο που ίσχυε για μικροφειλές κάτω των 50.000 ευρώ) και άρα το όριο περιουσίας στις περιπτώσεις αυτές διαμορφώνεται σε μέχρι 4 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά για συνολική πάνω από 200.000 ευρώ, το όριο περιουσίας μειώνεται στο 15πλάσιο της οφειλής.
Πώς γίνεται η υπαγωγή
Πηγές κοντά στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν στο b.e. την διαδικασία για την υπαγωγή στις 120 δόσεις, η οποία θα γίνει ως εξής:
Πρώτον: Εκείνοι που έχουν χρέη έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης θα πρέπει να έχουν θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε τουλάχιστον μία από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης (περιλαμβανομένου και του 2017).
Δεύτερον: Οι φορολογούμενοι εκείνοι (σ.σ. εννοείται φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που χρωστούν από 20.000 μέχρι 125.000 ευρώ, εκτός από τα κέρδη προ φόρων και λοιπά που αναφέρονται παραπάνω, ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής. Που σημαίνει ότι ο οφειλέτης μπορεί να πουλήσει ένα ακίνητο για να ξεπληρώσει τα χρέη του στην εφορία.
Τρίτον: Σημειώνεται ότι για οφειλές από 3.000-125.000 ευρώ, ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 120. Συγκεκριμένα:
• Σε χρέη έως 3.000 ευρώ, ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 36 και το ελάχιστο ποσό δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ, χωρίς διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
• Σε χρέη από 3.000 μέχρι 125.000 ευρώ, η απόφαση προβλέπει ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ, και μέγιστο αριθμό δόσεων 120. Επίσης διαγράφεται το 85% προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
Στη ρύθμιση έχουν δυνατότητα υπαγωγής:
• Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ ή/και οι οφειλές τους προς το Δημόσιο ή τα Ταμεία υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους. Πρόκειται κυρίως για κατόχους μπλοκ παροχής υπηρεσιών, επιτηδευκατίες και μικροεεπιτηδευματίες.
• Στην ίδια κατηγορία των φυσικών προσώπων περιλαμβάνονται κι εκείνα που έχουν αποκτήσει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, πλην όμως δεν έχουν πτωχευτική δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών, και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και ότι οι οφειλές τους δεν υπερβαίνουν τις 125.000 ευρώ.
Πάνω από 125.000 ευρώ
Εκείνοι που έχουν συνολικές οφειλές πάνω από 125.000 ευρώ οι αιτήσεις τους γίνονται αποδεκτές μόνο εφόσον προσκομίζουν αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη προαφαιρείται από το χρέος το 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Το σκεπτικό της απόφασης, όπως εξηγούν πηγές από το ΥΠΟΙΚ είναι ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν θα πρέπει να φέρνει τον οφειλέτη σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του, στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, κάτι που τονίζεται ρητά στην απόφαση.