Mεγάλη αύξηση στις επενδυτικές ροές στην εξορυκτική βιομηχανία κατά τη διετία 2018-2019, της τάξης του 40% σε σχέση με την προηγούμενη διετία 2016-2017, προβλέπει μελέτη του ΙΟΒΕ, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ). Μόνον στην κατηγορία των μεταλλικών προιόντων οι επενδεύσεις εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 127,9 εκατ. ευρώ, ενώ μόνον το 2016 και παρά τα προβλήματα οι επενδύσεις στο σύνολο του κλάδου ανήλθαν σε 345 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Ωστόσο η ταχύτητα υλοποίησης των νέων επενδύσεων θα εξαρτηθεί από μία σειρά παραγόντων, οικονομικών, χρηματοδοτικών, διοικητικών, ρυθμιστικών και άλλων, όπως αναφέρει η μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία βασίζεται σε στις εκτιμήσεις επιχειρήσεων - μελών του ΣΜΕ,
Στον Σύνδεσμο μετέχουν επιχειρήσεις από όλη τη γκάμμα των ορυκτών(βιομηχανικά, μεταλλικά και αδρανή προϊόντα, καθώς και μάρμαρα).
Σύμφωνα με τη μελέτη στην κατηγορία των μεταλλικών προϊόντων, όποως είναι το αλουμίνιο, ο βωξίτης, ο λευκόλιθος, η καυστική μαγνήσια κ.λ.π., τη διετία 2018-2019 αναμένεται να υλοποιηθούν περίπου 127,9 εκατ. ευρώ επενδύσεις, έναντι 89,2 εκατ.ευρώ περίπου την περίοδο 2016-2017. Για τα βιομηχανικά ορυκτά (όπως ο μπεντονίτης, ο περλίτης, το ανθρακικό ασβέστιο, ο ατταπουλγίτης, ο χουντίτης κ.λ.π.) η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να φθάσει στο 62,7% τη διετία 2018-2019, έναντι της περιόδου 2016-2017. Για τα αδρανή προϊόντα, οι εκτιμήσεις είναι πιο συγκρατημένες καθώς οι επενδύσεις στον κλάδο αυτό αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,6%. Στα μάρμαρα οι επενδύσεις της διετίας 2018-2019 που προγραμματίζονται είναι ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με το 2017.
Με βάση τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη καταρτιστεί για την εξορυκτική βιομηχανία μεγάλο μέρος της επενδυτικής δαπάνης αφορά στην αγορά εξοπλισμού, καθώς και στην αγορά νέων εκτάσεων. Από την κατανομή του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζονται τη διετία 2018-2019 θα κατευθυνθούν κατά 39,5% στην αγορά νέου εξοπλισμού, κατά 33% στην αγορά γης, ενώ το 10,4% των προβλεπόμενων επενδύσεων προορίζονται για έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος στα πεδία εξόρυξης και το 8,8% κατευθύνεται σε δράσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασίας, με σκοπό την αποτροπή ατυχημάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά, ο ΣΜΕ κάνει στο ζήτημα της Eldorado Gold και την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική.ι «Μια σημαντική επένδυση που αφορούσε στην εξόρυξη χρυσού, είχε καταγραφεί ως σημαντική προοπτική τα έτη 2016-2017, με πάνω από 800 εκατ. ευρώ δαπάνη, η οποία θα ενίσχυε την απασχόληση αλλά και τα φορολογικά έσοδα. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που προέκυψαν στην αδειοδότηση του έργου, έχουν αναχαιτίσει σημαντικά την ταχύτητα της υλοποίησης της επένδυσης, μειώνοντας και την έως τώρα επίδρασή της στην οικονομία».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αθανάσιος Κεφάλας έχει δηλώσει ότι η εξορυκτική βιομηχανία της χώρας αποδεδειγμένα αποτελεί μαγνήτη ξένων επενδύσεων αλλά και συστηματικών επενδυτών ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.
Η μελέτη του ΙΟΒΕ έδειξε ότι το 2016 οι συνολικές επενδύσεις στον κλάδο ανήλθαν σε 345 εκατ. ευρώ. Το 2017 οι επενδύσεις αυξήθηκαν και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά περαιτέρω το 2018, ενώ η αύξηση θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν επιταχυνόταν η αδειοδοτική διαδικασία και λυνόντουσαν χρόνια προβλήματα όπως η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και η ασφάλεια δικαίου, ο χωροταξικός σχεδιασμός κλπ.