Αδήλωτα εισοδήματα πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ για 600 φυσικά πρόσωπα έδειξαν οι προληπτικοί έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την διετία 2012 – 2014. Δηλαδή, 600 φορολογούμενοι, μέτοχοι ή ιδιοκτήτες ή στελέχη, ή εκπρόσωποι επιχειρήσεων έχουν αποκρύψει από την εφορία ή νόμιζαν ότι θα κρύψουν, αλλά τους… πρόδωσαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί 240 εκατ. ευρώ, σχεδόν το 1/3 του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης!
Οι φορολογικές αρχές οδηγήθηκαν στους «ξεχασιάρηδες» ιδιώτες εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, ξεκινώντας από τους προληπτικούς ελέγχους που συνήθως προγραμματίζει και δρομολογεί η εφορία. Οι έλεγχοι αυτοί είναι επιτόπιοι και αφορούν κυρίως σε επιχειρήσεις εστίασης, πρατήρια υγρών καυσίμων, εταιρείες πληροφορικής ή επιχειρήσεις κάθε αντικειμένου, όπως σχολιάζουν στο b.e. πηγές κοντά στον κ. Γ. Πιτσιλή, επικεφαλής της ΑΑΔΕ. Αφού λοιπόν πραγματοποιηθεί ο έλεγχος της επιχείρησης και κριθεί ότι τα στελέχη της έχουν πραγματοποιήσει φορολογικές «ατασθαλίες» και επιβληθούν τα νόμιμα πρόστιμα ή ολιγοήμερη αφαίρεση της άδειας λειτουργίας (σ.σ. όπως κατά κόρον συνηθίζεται στις τουριστικές περιοχές), οι έλεγχοι περνούν και στους ιδιοκτήτες ή στους μετόχους ως φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή αν ο προληπτικός έλεγχος της εφορίας δείξει ότι ένα εστιατόριο την Μύκονο δεν κόβει αποδείξεις, θα ακολουθηθεί ότι προβλέπει η συγκεκριμένη παράβαση: πρόστιμο και «κλείσιμο» για μερικές μέρες με την ένδειξη ότι το συγκεκριμένο κατάστημα δεν κόβει αποδείξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι… έλεγχος ήταν και πέρασε. Αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την φορολογική διοίκηση να ενοπίσει το ποιοι καρπώνονται από τη μη έκδοση των αποδείξεων και γι’ αυτό ο έλεγχος περνάει στους ιδιοκτήτες και τους μετόχους της όποιας επιχείρησης.
Λειτουγώντας πλέον η ΑΔΑΕ ως… ορκωτός λογιστής, εξηγούν οι ίδιες πηγές, ελέγχει τις καταθέσεις του μετόχου ή ιδιοκτήτη ή συνέταιρου στο «μαγαζί» και αν οι φορολογικές του δηλώσεις ανταποκρίνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ελέγχεται αυτόχρονα η καθαρή θέση του ιδιώτη (συμπεριλαμβανομένων των δανείων που μπορεί να έχει, οι δόσεις που πληρώνει) και το καθαρό ποσό που μένει, κατά πόσο αυτό έχει δηλωθεί στην Εφορία.
Οι έλεγχοι κατά τη συγκεκριμένη διετία έδειξαν ότι 240 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με… τίποτα, που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο και το χειρότερο πρόστιμα μπορεί και στο διπλάσιο των αδήλωτων καταθέσεων που έχουν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.