Ευθείες βολές στην Κυβέρνηση για «διγλωσσία» που δεν θα συγχωρήσουν οι αγορές, όπως επίσης και για προσπάθεια να χωρίσει τους εργοδότες σε «καλούς» και «κακούς», ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, απάντησε στην τελευταία επίθεση του Πρωθυπουργού κατά του Συνδέσμου από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Τσίπρας, μιλώντας, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, είχε πει ότι ο ΣΕΒ «επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του ’19 και του ’20, δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι», …συμβουλεύοντας, παράλληλα, την ηγεσία του «να πάψει να εκτίθεται» όσον αφορά το ζήτημα περικοπής των συντάξεων.
Πριν από την έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε προς τους εκπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ τοποθετήθηκε, σε σύντομη δήλωσή του, με πολιτικούς όρους ως προς τα τεκταινόμενα, στέλνοντας «μηνύματα» προς το Μ.Μαξίμου: «Την στιγμή που η χώρα αναζητά επενδύσεις και συνεννόηση, η κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές. Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που συζητείται σήμερα στην Βουλή, με διατάξεις που βρίσκουν αντίθετους εργοδότες και εργαζόμενους. Ταυτόχρονα επιχειρείται να διχασθεί η επιχειρηματικότητα σε «καλούς» και «κακούς». Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν την διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πόλωση. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπηρετείται με αυτόν τον τρόπο».
Ο κ.Φέσσας ανέφερε, ακολούθως, ότι η αναμενόμενη ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο συνοδεύεται από δεσμεύσεις για το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή στο μείγμα πολιτικών που εφαρμόσθηκε μέχρι σήμερα και βασίζεται στην υπερφορολόγηση της εργασίας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Και πρόσθεσε ότι: «Οι επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις με ρυθμό ανάπτυξης 2% στην 5ετία 2018-2022 αποτυπώνουν μια κατάσταση οιονεί στασιμότητας της αναπτυξιακής δυναμικής. Ο ρυθμός αυτός κρίνεται αναντίστοιχος της απαιτούμενης ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας μετά από μια 10ετία (2008-2017) απωλειών στο ¼ του ΑΕΠ. Και γι’ αυτό ανησυχούμε ιδιαίτερα όταν βλέπουμε να εκδηλώνονται, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα, νομοθετικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν νέα βάρη στις επιχειρήσεις. Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας απαιτεί φιλοεπενδυτικές πολιτικές, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Και δυστυχώς οι πράξεις της κυβέρνησης, δεν υποστηρίζουν τους στόχους που θέτει για την ανάπτυξη. Η συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 για το δημόσιο χρέος από μόνη της δεν αρκεί για την στροφή σε δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό είναι δική μας ευθύνη, ως κοινωνία, ως οικονομία, ως πολιτεία, ως επιχειρηματική κοινότητα και ως εργαζόμενοι».
Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι κάποιος, πάνω και έξω από εμάς, θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε, κατά τον Πρόεδρο του ΣΕΒ,. Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι: «Η λύση για την οριστική έξοδο από την κρίση είναι πλέον στα χέρια μας. Και σίγουρα θα ανακοπεί αν υπάρξει ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και επιστροφή στις πελατειακές πολιτικές του παρελθόντος και σε νέα αντικίνητρα. Όσο δεν υιοθετούμε το δικό μας «μνημόνιο plus» στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο οι αγορές θα δυσπιστούν για την ικανότητά μας να βγούμε οριστικά από την κρίση. Για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις που να αυξάνουν το κεφαλαιακό απόθεμα των υψηλής παραγωγικότητας κλάδων των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, της παραδοσιακής, δηλαδή, παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Αυτό με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, διότι το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένει απαγορευτικό καθώς τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό υπερφορολόγησης, υψηλού μη μισθολογικού κόστους, υψηλού κόστους ενέργειας, υψηλού κόστους χρηματοδότησης και δυσανάλογα μεγάλης και αναποτελεσματικής γραφειοκρατίας».
Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο κ.Φέσσας διαπίστωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμη σε φάση αποεπένδυσης. Μετά από αποσβέσεις, οι καθαρές αποταμιεύσεις και επενδύσεις γίνονται αρνητικές το 2017. Το επίπεδο των εγχώριων ακαθάριστων αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ανεπαρκές. «Δηλαδή δεν βάζουμε στην άκρη, και δεν επενδύουμε ως κοινωνία, όσα απαιτούνται, αφενός για να συντηρήσουμε τον κεφαλαιακό εξοπλισμό που απαξιώνεται και αφετέρου για να τον επεκτείνουμε με νέα πάγια (εργοστάσια, γραφεία, κ.ο.κ.), ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού. Αυτό είναι συνταγή νέας πτώχευσης. Μια οπισθοδρόμηση όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, θα επιδεινώσει τις προοπτικές της οικονομίας».
Για το ν/σ του υπ.Εργασίας ο κ.Φέσσας υποστήριξε πως περιέχει μια «βόμβα» που πρέπει να απενεργοποιηθεί άμεσα. Αφορά στο πλαίσιο ρύθμισης των εργολαβιών και των υπεργολαβιών. Πρόκειται δυστυχώς, είπε, για μια τόσο κακογραμμένη διάταξη που διατρέχει σοβαρά τον κίνδυνο να εφαρμοστεί στο σύνολο της οικονομίας, όταν είναι προφανές ότι αφορά πολύ συγκεκριμένους κλάδους. «Δυστυχώς βλέπουμε από τη μεριά του Υπουργείου μια υπεριδεολογικοποίηση πολύ πρακτικών προβλημάτων, που επιδεινώνει και το επιχειρηματικό περιβάλλον και την δυνατότητα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Από την πλευρά του, ο Χρήστος Ιωάννου,διευθυντής αγοράς εργασίας και απασχόλησης του ΣΕΒ, αναφέρθηκε εκτενώς στις αρνητικές επιδράσεις του νομοσχεδίου για τις εργολαβίες και υπεργολαβίες, τονίζοντας ότι θα επιφέρει επιπλέον κόστος και γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις.