Ο Ιούλιος θα είναι «καυτός» μήνας για 250.000 επιχειρήσεις και 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμά ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, καθώς οι υποχρεώσεις πληρωμών έως τα τέλη του μήνα θα περιλαμβάνουν ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου-Ιουνίου, ΦΠΑ, Α’ δόση φόρου εισοδήματος, καθώς και 3η δόση των εισφορών που επανυπολογίστηκαν. Όπως τόνισε, μιλώντας στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, ο κ.Κορκίδης «έξι φόροι σε έξι μήνες», οι φόροι, δηλαδή, που θα πρέπει να καταβληθούν από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, ανέρχονται στα 11 δις ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με αφορμή την δημοσίευση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για επαναφορά μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά, η ΕΣΕΕ υποστηρίζει την επαναφορά του μειωμένου κατά 30% συντελεστή του ΦΠΑ όχι μόνο στα πέντε νησιά που υφίστανται το βάρος των προσφυγικών ροών, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αντί ενός γραφειοκρατικού τρόπου εφαρμογής του θαλάσσιου μεταφορικού ισοδυνάμου, που βεβαίως αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ. Όσον αφορά την ημερομηνία παράτασης μέχρι 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ελπίζουμε ότι αυτό γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης και δεν θα ισχύσει μόνο για 6 μήνες. Όπως εξηγήθηκε η υλοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι' αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.
To ΔΣ της ΕΣΕΕ ασχολήθηκε με όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την οικονομία και την αγορά. Αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, τα αρχικά συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ και εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το χρέος, τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν επισημάνσεις για το δημόσιο, τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια και παρεμβάσεις στην αγορά, τους μισθούς και τα εργασιακά. Συνακόλουθα, συζητήθηκε και η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία προειδοποιεί για τους κινδύνους των υψηλών πλεονασμάτων και της υπερφορολόγησης, ενώ διαπίστωσε μεν την βιωσιμότητα του χρέους αλλά με κίνδυνο κόπωσης μετά το 2022.
Με αφορμή, εξ άλλου, την συνάντηση τεχνικού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εκπροσώπους της ΕΣΕΕ συζητήθηκαν οι θέσεις της για την ελλιπή χρηματοδότηση των ΜμΕ και την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας -από την πλευρά της ΕΣΕΕ, παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι δράσεις του φορέα και φυσικά οι θέσεις της ΕΣΕΕ πάνω σε θέματα χρηματοδότησης. Υπογραμμίσθηκε, τέλος, η σημασία μετατροπής του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα (“micro-financing”) και θα εμπλουτίσει τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία με τη χρήση νέων μέσων όπως το “crowd-funding”, «business angels”, “venture capital” κλπ.