Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει σήμερα το πρωί ώρα Ουάσιγκτον (απόγευμα ώρα Ελλάδας) τα συμπεράσματα της καθιερωμένης Ετήσιας Έκθεσης για την Ελλάδα με βάση το Άρθρο 4 τα οποία όμως αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη.
Στην τελική Έκθεση για την Ελληνική οικονομία θα περιλαμβάνεται και η πολυαναμενόμενη από την κυβέρνηση και τις αγορές Ανάλυση Βιώσιμοτητας του Χρέους (DSA) στην οποία το ΔΝΤ θα αποφαίνεται οριστικά αν θεωρεί βιώσιμο το Ελληνικό χρέος μετά την απόφαση του Eurogroup την 21η Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Η κυβέρνηση κρατάει μικρό καλάθι καθώς από τις επαφές με τα τεχνικά στελέχη του Ταμείου τον Ιούνιο στην Αθήνα προέκυψε διαφωνία στις εκτιμήσεις. Το ΔΝΤ εμφανίστηκε να αποδέχεται μεν τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους αλλά φαίνεται να διατηρεί σοβαρές ενστάσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του παρά τις αποφάσεις του Eurogroup.
Μάλιστα η Ελληνική πλευρά φέρεται να τόνισε προς τα στελέχη του Νομισματικού Ταμείου ότι δεν αποδέχεται το γεγονός ότι χαρακτηρίζει βιώσιμο το χρέος Αφρικανικών χωρών και μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα το Ελληνικό την ώρα που η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της ανήκει στους Ευρωπαίους.
Οι διαφωνίες ήρθαν στην επιφάνεια και μέσα από δηλώσεις του επικεφαλής του Ταμείου στους Θεσμούς Πίτερ Ντόλμαν. Οι εκτιμήσεις αυτές που έγιναν στην Αθήνα στο τέλος Ιουνίου αποτελούν προάγγελο των συμπερασμάτων που θα δούμε στην τελική έκθεση και προβληματίζουν ήδη την Αθήνα. Ιδιαίτερα δε με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να οργανώσει μία ακόμη μεταβατική επαφή με τις διεθνείς αγορές πιθανόν με την έκδοση 10ετούς ομολόγου για την άντληση ενός ποσού 2-3 δις ευρώ στο διάστημα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου και την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.