Το σημείο παγίδα, λίγο πριν παρέλθει η οριστική προθεσμία για παράταση των φορολογικών δηλώσεων (σ.σ. μέχρι σήμερα), αυτό των εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων, επισημαίνουν πηγές στο υπουργείο Οικονομικών. Αν κατά την υποβολή της φορολογική δήλωσης επισημανθεί η ανάγκη τροποποιητικής δήλωσης για κάποια έκτακτα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017, αυτή θα πρέπει να γίνει άμεσα, πριν παρέλθει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και όχι μετά, διότι οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με»καμπάνες». Συγκεκριμένα, πρόστιμο 100 ευρώ θα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί και συνταξιούχοι) ανεξαρτήτως εάν καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ή έχουν μηδενική δήλωση, 250 ευρώ όσοι τηρούν απλογραφικά στοιχεία και λάβουν χρεωστικό σημείωμα και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά στοιχεία. Για παράδειγμα, έστω ότι ο φορολογούμενος υποβάλλει την Κυριακή, ηλεκτρονικά μέσω TAXIS την δήλωσή του και ταυτόχρονα δηλώσει ένα έξτρα εισόδημα, καλείται να συμπληρώσει τροποποιητική (δήλωση) για να φορολογηθεί ενιαία. Στην περίπτωση που καταθέσει την τροποποιητική τρεις μέρες μετά, δηλαδή την Τετάρτη 1 Αυγούστου, κινδυνεύει με πρόστιμο. Το ίδιο ισχύει αν υποβάλει την δήλωσή του την Δευτέρα και κάνει τροποποιητική την επόμενη μέρα την Τρίτη, καθίσταται εκπρόθεσμος και κινδυνεύει με πρόστιμο.
Σημειωτέον ότι εκκρεμούν ακόμα οι δηλώσεις περίπου 500 χιλιάδων φορολογουμένων για να «πιαστεί» ο στόχος των 6.241.000 δηλώσεων του 2017, αφού μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχαν υποβάλει περίπου 5.750.000 φορολογούμενοι.
Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να βάλει στα ταμεία του περισσότερα από 2,7 δις. ευρώ με τον μέσο φόρο για 2.294.986 φορολογούμενους να υπολογίζεται στα 1.183 ευρώ. Που σημαίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τέσσερις στους δέκα πληρώνουν. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος, κατά περίπτωση. Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν την δήλωσή τους τλευταία στιγμή, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι την ίδια μέρα θα πρέπει να δηλώσουν και την πρώτη δόση του φόρου. Αν ο φόρος που τους αναλογεί είναι, για παράδειγμα ο μέσος φόρος των 1183 ευρώ, την Δευτέρα θα πρέπει να περάσουν από την τράπεζα ή να στείλουν ηλεκτρονικά εντολή για την πληρωμή 394,3 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα πρέπει να πληρώσουν στις 28 Σεπτεμβρίου και το ίδιο ποσό στις 30 Νοεμβρίου.
• Το 47,19% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.730.618 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί, οι 2.704.057 είναι μηδενικές. Σημειωτέον όμως, ότι ούτε έχει και να παίρνει επιστροφή από την εφορία… Και σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, όπως έχει γράψει το Documento, μετά την εκκαθάρισή τους οι δηλώσεις αυτές θα μπουν στο μικροσκόπιο διότι είναι περισσότερες…
• Για το 12,77% των φορολογουμένων ή 731.575 φορολογουμένους προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 426 ευρώ. Συνολικά, το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ή πραγματικά έχουν να παίρνουν επιστροφή ανέρχεται σε 312 εκατ. ευρώ. Όμως, όπως έγραψε το Documento την περασμένη Κυριακή, η ΑΑΔΕ θα παρακρατήσει τις επιστροφές ενόψει ΕΝΦΙΑ, ο οποίος πηγαίνει για τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Κάτι που σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί τέλος Σεπτεμβρίου, η δεύτερη τέλος Νοεμβρίου και η Τρίτη τέλος Ιανουαρίου. Οι φορολογούμενοι δεν θα… πλήξουν μέχρι τον Ιανουάριο από τις εκπλήξεις της εφορίας, αφού κάθε μήνα θα έχουν να πληρώνουν και από κάτι: από τον φόρο εισοδήματος, αρχής γενομένης από αύριο, μέχρι τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας (από Νοέμβριο ξεκινά η πληρωμή τους).
Σημειώνεται ότι αρκετοί φορολογούμενοι πριν από την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης θα πρέπει να περάσουν από την εφορία. Συγκεκριμένα, το Μητρώο της ΔΟΥ τους θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2017 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων.
Τέλος, οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους, ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.