Συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα και με στόχο το μεταμνημονιακό φόντο που στήνεται από τις 21 Αυγούστου κι έπειτα, προκειμένου να χαλαρώσουν οι κατασχέσεις από τους λογαριασμούς εις χείρας τρίτων (σ.σ. εφορία, Δημόσιο, Ταμεία) και να ανοιχτούν οι 120 δόσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού στους μισθωτούς.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη την οποία, όπως σημειώνουν πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, απασχολεί την κυβέρνηση και όλα δείχνουν ότι η όποια μεταμνημονιακή αυτονομία θα περιλαμβάνει, μταξύ άλλων, μέτρα που σχετίζονται με την επιβράβευση των φορολογουμένων, ακόμα και των οφειλετών, ειδικά εκείνων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία. Σο πλαίσιο αυτό, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να αυξηθεί το ακατάσχετο ενός τραπεζικού λογαριασμού στα 1500 ευρώ από 1200 ευρώ που είναι σήμερα. Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι διευκολύνσεις των οφειλετών με αποδεσμεύσεις λογαριασμών, κάτι που αναμένεται να ευνοήσει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο εμπορικός κόσμος, όπως έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψη από τις εκκλήσεις ου επιχειρηματικού κόσμου, λόγω κατασχέσεων ξεμένει από κεφάλαιο κίνησης και ρευστό, πραγματικότητα που ευνοεί τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Στους κωδικούς με τα «έσοδα από φόρους παρελθόντων ετών» αποτυπώθηκε και το 2016 και το 2017 πολύ μεγάλη υπεραπόδοση. Ειδικά το 2017 ήταν έτος «ρεκόρ», με τις εισπράξεις παρελθουσών χρήσεων να φτάνουν στα 2,9 δισ. ευρώ, περίπου 750 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2015. Είναι ενδεικτικό ότι χωρίς αυτή την υπεραπόδοση τα φορολογικά έσοδα της περυσινής χρονιάς θα εμφάνιζαν σημαντική μείωση σε σχέση με το 2016 παρά την καταιγίδα των νέων φορολογικών μέτρων.
Σύμφωνα με στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, προκύπτει ότι οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών αρχίζουν πλέον να χάνουν τη δυναμική τους ως μέτρο. Το 2015, από το σύνολο του 1,55 εκατομμυρίου οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ, δεσμευμένο λογαριασμό είχαν 695 χιλιάδες άτομα, δηλαδή περίπου το 45%.
Τον Μάιο του 2018, οφειλές άνω των 500 ευρώ είχαν 1,717 εκατ. φορολογούμενοι και εξ αυτών, είχαν υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα το 1,128 εκατ., δηλαδή οι δύο στους τρεις. Ουσιαστικά, η εφορία δεσμεύει πλέον μόνο άδειους λογαριασμούς, καθώς με δεδομένη και τη χαλάρωση των capital controls, όσοι έχουν οφειλές στο Δημόσιο σπεύδουν να αποσύρουν τις καταθέσεις πριν τους προλάβει η εφορία. Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για τη διευκόλυνση των οφειλετών, ώστε να αποδεσμεύουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
120 δόσεις
Η κυβέρνηση μέχρι τώρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, ακολουθούσε το μοντέλο των στοχευμένων παρεμβάσεων για τη διευκόλυνση συγκεκριμένων επιχειρηματικών και επαγγελματικών με χρέη σε ταμεία, εφορία και τράπεζες. Υπάρχει όμως, η πλειοψηφία των φορολογουμένων, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με χρέη σε τράπεζες και εφορία. Το μοντέλο των 12 δόσεων που ακολουθείται για τα παλιά χρέη είναι και μικρό ως χρονικό περιθώριο, αλλά και «ακριβό» ως μοντέλο. Διότι, για παράδειγμα, μισθωτός με χρέη από το 2012, ο οποίος θέλει να ρυθμίσει τα χρέη του, αλλά στην συνέχεια έμεινε άνεργος, καθίσταται εκπρόθεσμος των δόσεων και κινδυνεύει με κατασχέσεις. Η πραγματική βοήθεια που θα μπορούσε να έχει είναι η αύξηση του περιθωρίου των δόσεων κι αυτό βρίσκεται στα πλάνα του υπουργείου Οικονομικών μετά το πέρας των μνημονίων να τεθεί σε εφαρμογή.