Σκέψεις για έξοδο της Tesla από το χρηματιστήριο εξέφρασε μέσω Twitter o ισχυρός άνδρας και CEO της εταιρείας Έλον Μασκ, οδηγώντας την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της, η οποία ήρθη λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών.
"Εξετάζω την πιθανότητα να βγάλω την Tesla από το Χρηματιστήριο στα 420 δολάρια. Χρηματοδότηση εξασφαλισμένη", έγραψε ο CEO της εταιρείας.
Λίγο αργότερα, μάλιστα, με νέα tweets του, άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται απλά για σκέψεις, αλλά για επεξεργασμένο σχέδιο εξόδου.
"Η ελπίδα μου είναι όλοι οι επενδυτές να παραμείνουν στην Tesla ακόμη και εκτός χρηματιστηρίου. Θα δημιουργούσα fund ειδικού σκοπού προκειμένου να επιτρέψω στον καθένα να μείνει δίπλα στην Tesla", σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε ότι οι μέτοχοι θα μπορούσαν είτε να πουλήσουν στην τιμή των 420 δολαρίων ανά μετοχή είτε να διατηρήσουν τις μετοχές τους και μετά την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο.
Λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών, η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε και τελικώς η μετοχή της Tesla έκλεισε με άλμα 10,99% στα 379,57 δολάρια.
Σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους της εταιρείας, ο Έλον Μασκ τονίζει ότι δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, ωστόσο προβληματίζεται, καθώς οι διακυμάνσεις της τιμής της μετοχής στο χρηματιστήριο αποσπά το προσωπικό, όλα τα μέλη του οποίου είναι επίσης και μέτοχοι της Tesla.
Αγορά μεριδίου από πλευράς Σαουδικής Αραβίας
Το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε εξάλλου νωρίτερα στην αγορά σημαντικού μεριδίου μετοχών της Tesla, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC και τους Financial Times.
Το Δημόσιο Επενδυτικό Fund της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να απέκτησε ποσοστό 3% έως 5% των μετοχών της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.
Το σαουδαραβικό κρατικό fund προσέγγισε τον CEO της εταιρείας προκειμένου να αγοράσει νεοεκδοθείσες μετοχές, ωστόσο η Tesla αρνήθηκε. Μετά την άρνηση του Μασκ, το fund αγόρασε μετοχές στη δευτερογενή αγορά.
Μια έξοδος της Tesla από το Χρηματιστήριο θα αποφόρτιζε μέρος της πίεσης στην εταιρεία, καθώς δεν θα ήταν υποχρεωμένη, για παράδειγμα, να ανακοινώνει στοιχεία για την κέρδη της ανά τρίμηνο.