Κάντε ρυθμίσεις για να αποφύγετε τις κατασχέσεις, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το υπουργείο Οικονομικών προς τους φορολογούμενους, παρά το γεγονός ότι φορολογούμενοι χάνουν για μία μέρα ακόμα και την παλιά ρύθμιση των 100 δόσεων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για το υπόλοιπο ποσό. Οπότε, σ’ αυτή την περίπτωση η λύση είναι η υπαγωγή στις 12 δόσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περιορίζεται σταδιακά ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη, που σημαίνει ότι αναστέλλονται και οι κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το τελευταίο πεντάμηνο οι οφειλέτες (ΑΦΜ) με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία περιορίστηκαν από 4.107.315 τον Ιανουάριο, σε 3.727.416 φορολογούμενους τον Ιούνιο. Δηλαδή σε έξι μήνες οι οφειλέτες που ήταν «κόκκινοι» προς την εφορία περιορίστηκαν σχεδόν κατά 380 χιλιάδες.
Όπως εξηγούν πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, η μείωση των οφειλετών οφείλεται σε δύο παράγοντες.
Πρώτον.Υπάρχουν χρέη στην εφορία που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή η οικονομική κατάσταση των οφειλετών δεν επιδέχεται κατασχέσεων.
Δεύτερον. Όλο και περισσότεροι κάνουν χρήση των ρυθμίσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις (σ.σ. δηλαδή εναπόκειται στον προϊστάμενο της εφορίας) φτάνουν και τις 24 δόσεις.
Από την άλλη, όσο και να περίοζονται οι κατασχέσεις, η ΑΑΔΕ «αγριεύει» απέναντι στους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών κ. Β. Καμπάνης αναφέρει στο b.e., ότι έχει τουλάχιστον 10 περιπτώσεις πελατών του από τους οποίους η Εφορία επειδή δεν μπορεί να εισπράξει από τους λογαριασμούς όψεως που διατηρούν στις τράπεζες για τις επιχειρήσεις τους, αναμοχλεύει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών και απευθύνεται σε αυτούς. Δηλαδή τους καλεί αντί να πληρώσουν τα οφειλόμενα προς την επιχείρηση, να πληρώσουν την εφορία για λογαριασμό της επιχείρησης. Αυτό λέγεται κατάσχεση εις χείρας τρίτων…
Από το μπαράζ των κατασχέσεων και τις ρυθμίσεις που τρέχουν, η ΑΑΔΕ έχει βάλει στα ταμεία της το ποσό των 2,699 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και φρέσκες) στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Πλην όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο πρώτο εξάμηνο συνολικά άγγιξαν τα 5,19 δις. ευρώ . Την ίδια στιγμή ο ελεγκτικός μηχανισμός προχωρεί σε καθημερινή βάση σε 360 περίπου κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου ωστόσο, αλλά βρίσκει άδειους λογαριασμούς.
Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, 3.727.416 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 101 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μήνα με τον μήνα αυξάνεται όσο παρατηρείται φορλογική κόπωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 101,3 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 5,19 δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Από τα 5,19 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται στα 4,164 δις. ευρώ οι οποίοι φούσκωσαν κατά 392 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το πεντάμηνο του έτους.
2. Οι φορολογούμενοι (ΑΦΜ) που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3.727.416 Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ανοιχτές… παρτίδες με την εφορία και 1.694.042 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
3. Σε 1.137.235 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Τον Ιούνιο δε, έγιναν 9.032 κατασχέσεις.
4. Από το σύνολο των οφειλών 15,9 δισ ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 85,4 δισ. ευρώ.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι ο Ιούλιος καθώς η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος έχει παρέλθει από την περασμένη Τρίτη. Ήδη από τα στοιχεία της εκκαθάρισης προκύπτει ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν 3,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι μειωμένο κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον φόρο που βεβαιώθηκε το περασμένο έτος.
Υπενθυμίζεται ότι το 2017, ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Δηλαδή, 671 χιλιάδες φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 340 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, είναι εάν οι φορολογούμενοι, που ενδεχομένως και φέτος να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την καταβολή των φόρων σε 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις( σ.σ. υπό προϋποθέσεις 24).