Βαθύ είναι το τραύμα σε όσους έχουν την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε και να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά σε όσα ζήσαμε ώστε να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργείο Εσωτερικών.
Στο κάθε ένα από τα στελέχη που έδωσαν την μάχη αλλά και σε εμάς που έχουμε την πολιτική ευθύνη υπάρχει ένα βασανιστικό ερώτημα: μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;, αναρωτήθηκε.
Όπως είπε αυτό έχει να κάνει με το ανθρώπινο σκέλος που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή αλλά και με το αίσθημα ευθύνης που διακατέχει αστυνομικούς και πυροσβέστες. Γι’ αυτό πρέπει να εξεταστεί σε βάθος το «πώς και το γιατί». Αυτό θα γίνει, ξεκαθάρισε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να πούμε και ένα μεγάλο όχι στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν όσοι έδωσαν τη μάχη και βρέθηκαν την κρίσιμη νύχτα στην πρώτη γραμμή, θυμίζοντας ότι γυναίκα και παιδί πυροσβέστη χάθηκαν ενώ ο ίδιος προσπαθούσε για την ανάσχεση. «Ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί πρέπει να μπαίνουν στο στόχαστρο μας φθηνής και πολλές φορές μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης για λόγους που δεν έχουν σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια. Το βασικό δεν είναι βρούμε εξιλαστήρια θύματα αλλά να ερευνήσουμε και να πάρουμε τα μέτρα για να μην επαναληφθεί. Αυτό είναι το σημαντικό και όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».
Ανεξάρτητη επιτροπή για τις αιτίες
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι τηλεφώνησε στον διεθνούς κύρους καθηγητή Γκολντάμερ και ζήτησε να συγκροτήσει επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών με στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της τραγωδίας, αντικειμενικά και χωρίς καμία σκοπιμότητα. Του ζήτησα να εκπονήσει έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις και πολίτικες που πρέπει να υιοθετήσουμε.
Ο γερμανός καθηγητής δέχτηκε επί της αρχής την πρόταση και συμφωνήθηκε να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σύντομα.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτό γίνεται για να μην υπάρξει καμία υπόνοια ότι η επιτροπή δεν θα είναι ανεξάρτητη. Θα αξιοποιηθούν έλληνες επιστήμονες που θα επιλέξει ο ίδιος. «Προσωπικά εγγυώμαι ότι θα λάβει όλες τις πληροφορίες από το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών. Η βούλησή μου είναι σαφής: τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την πρωτοβουλία που μπορεί να οδηγήσει ως πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά.
Την ίδια έκκλησή έκανε και στο θέμα των αυθαιρέτων. Ζήτησε όλοι να στρατευτούν στη δύσκολη προσπάθεια να μπει τάξη στην «οικιστική αυθαιρεσία».
Η νέα Πολιτική Προστασία
Το σημερινό μοντέλο έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή στο μοντέλο των πλέον σύγχρονων κρατών. Αποφασίστηκε η δημιουργία αναβαθμισμένης δομής με δυο χαρακτηριστικά: να είναι ενιαίος φορέας με αναβαθμισμένες δυνατότητες και να υιοθετεί προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα τα σύγχρονα μοντέλα Ευρώπης, Αμερικής και Καναδά.
Η κεντρική ιδέα του Ενιαίου Φορέας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ενοποιεί όλους τους διαθέσιμους εθνικούς πόρους και διασυνδέει τα επιχειρησιακά μοντέλα κινδύνου με την πολιτική απόφαση και την χρήση των κατάλληλων μέσων στην πρόληψη, την επιχείρηση και την αποκατάσταση. Εχει την απόλυτη ευθύνη συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε όλες τις φάσεις.
Το επιχειρησιακό μοντέλο θα είναι ενιαίο ανεξάρτητα από το είδος, το μέγεθος, την πολυπλοκότητα και την αιτία.
Οι παρεμβάσεις που προχωρούν:
* Η Πολιτική Προστασία καταργείται και αντικαθίσταται από την «Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών» που θα είναι αυτοτελή δημόσια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Επικεφαλής θα είναι διοικητής που θα είναι πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και υπηρεσιακής ικανότητα καθώς και επιχειρησιακής επάρκειας. Θα επιλεγεί από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από την Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής. Πλάι του θα είναι ειδικό επιστημονικό συμβούλιο από Δημόκριτο, Μετερεολογική Υπηρεσία, Εθνικό Αστεροσκοπείο κ.τλ.
* Στη δομή της υπηρεσίας συγκροτείται μόνιμο και διαρκές επιτελείο Διοίκησης από την Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Λιμενικό, Εθελοντές, Στρατό, δασική υπηρεσία κ.τλ.
Βασική καινοτομία, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ο συντονισμός όλων των μέσων. Στη νέα υπηρεσία θα ενσωματωθεί ο εθελοντισμός ως οργανωμένη δύναμη που θα δρα με κανόνες. Οι εθελοντές θα εκπαιδευτούν και θα πιστοποιηθούν.
Παράλληλα θα καταρτιστεί Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.
Οπως είπε η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το κονδύλι θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Θα κριθούμε όλοι μας, και όσοι κυβερνούμε και όσοι ασκούν κριτική. Η κριτική χρειάζεται αλλά θα κριθούμε κυρίως «όχι από τις κορώνες μας αλλά τις προτάσεις, τις δράσεις και την αποφασιστικότητά μας. Θα κριθούμε από τους πολίτες που το απαιτούν και το δικαιούνται», κατέληξε.