Έριξε… Άγκυρα ο γενικός δείκτης του Χ.Α., εξαιτίας της κρίσης που πλήττει την Τουρκία. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,10% στις 720,71 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 720,71 μονάδων (-3,10%) και 744,09 μον. (+0,05%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 30,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων δεν διακινήθηκαν τεμάχια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το επιτόκιο των Ελληνικών δεκαετών τίτλων ξέφυγε στο 4,29%, περίπου μία εβδομάδα πριν από την έξοδο της χώρας – και τυπικά- από τα μνημόνια.
Αναλυτές πάντως, αποδίδουν μέρος των ρευστοποιήσεων πίσω από το ενδεχόμενο αλλαγών στους δείκτες MSCI (αργότερα μέσα στην ημέρα οι ανακοινώσεις) ρευστοποιήσεις της τελευταίας στιγμής σε blue chips και τοποθετήσεις τους σε 1-2 άλλα (κυρίως στη Motor Oil, που μέχρι και λίγο πριν το τέλος ήταν σε θετικό πρόσημο).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,26%, στις 1.902,12 μονάδες, ενώ στο -2,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.166,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,66% στις 745,33 μονάδες.
Αν και το ΧΑ αντιστάθηκε επί δύο ημέρες, και πλέον, στις εξελίξεις γύρω από την Τουρκία, το ΧΑ τελικά υπέκυψε στο risk off των αναδυόμενων αγορών, υποχωρώντας σε χαμηλά 20 μηνών. Ακόμη και η αναβάθμιση – έκπληξη της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από την Fitch την Παρασκευή, δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει το κύμα των πωλήσεων που εντάθηκε μετά τις 13:00.
Η κρίση που κατακλύζει τις τουρκικές αγορές λόγω της διπλωματικής ρήξης της χώρας με τις ΗΠΑ, έχει στείλει κύματα πανικού στις αναδυόμενες αγορές, στέλνοντας πολλά βασικά νομίσματα σε πολυετή χαμηλά και ταρακουνώντας τις αγορές μετοχών. Οι επενδυτές φοβούνται ότι το sell-off της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να επηρεάσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές με το ευρώ αλλά και πολλά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών (Ν. Αφρική, Μεξικό) να έχουν επηρεαστεί έντονα από την κρίση της Τουρκίας.
Το περισσότερο ξύλο έφαγαν πάντως, οι τράπεζες, όπου η Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 8,24%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με -7,47%, την Εθνική με -6,43% και την Eurobank με -4,77%. Πτώση 3,29% για τον ΟΤΕ, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο.