Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε αντιμετωπίσιμη την πρόκληση των κόκκινων δανείων, σημειώνοντας πως δεν “είναι σωστό και δεν είναι αλήθεια” να λέγεται ότι οι τράπεζες καταρρέουν. Μιλώντας στη Βουλή για το θέμα των ημερών - που δεν είναι άλλο από τις τράπεζες - σημείωσε πως “είναι σε πολύ καλή θέση, έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και βεβαίως πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια”.
Στην παρέμβαση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε χαρακτηριστικά πως “η κυβέρνηση συζητά με όλους και συναινετικά και όλοι μαζί θεωρούμε ότι η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι αντιμετωπίσιμη”. Τονίζοντας πως έχουν δημιουργηθεί θεσμοί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, αναφερόμενος στη συνεργασία υπουργείων, Τράπεζα της Ελλάδος, ΤΧΣ, Ένωσης Τραπεζών κ.α.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών απαρίθμησε τέσσερα θετικά, λέγοντας πως:
-Οι δύο τράπεζες έχουν μηδενίσει τον ELA και στις άλλες δύο θα τελειώσει τα Χριστούγεννα
-Όλες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα stress test
-Όλες έφτασαν τους στόχους για τα κόκκινα δάνεια
-Όλες έχουν επιστροφή καταθέσεων.
«Αυτά είναι τα δεδομένα, που τα λαμβάνουν υπόψη όσοι επενδύουν μακροπρόθεσμα» υπογράμμισε ο υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα πως σήμερα ο διεθνής τύπος γράφει ότι οι τράπεζες είναι με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες.
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό και στα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο για τις συντάξεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε “μου κάνει εντύπωση πόσο λίγα ξέρει το κίνημα “μένουμε Ευρώπη¨ για την Ευρώπη. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση επεσήμανε πως από το 2010 υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Κάθε χώρα κάθε χρόνο καταθέτει ένα σχέδιο στην Κομισιόν που είναι το σενάριο βάσης και τι θέλει να κάνει. "Δείτε τους πίνακες του ελληνικού μεσοπρόθεσμου και των άλλων χωρών. Έχουν σενάριο βάσης, δηλαδή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν δεν κάνουμε κάτι” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο υπουργός τόνισε πως ακόμα και αν έπαιρνε... τρεις μήνες διακοπές και δεν είχαμε κανένα νομοσχέδιο και πάλι θα είχαμε πλεόνασμα 4.1%” Παράλληλα εξαπέλυσε βέλη στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την πως έχτισε “ όλο το αφήγημα στο ότι θα κοπούν οι συντάξεις”
“Δεν φταίω εγώ γι’αυτό. Σας προειδοποιούσα γι’ αυτό, σας έλεγα και πέρυσι μη βάζετε όλα τα αυγά σας σε αυτό το μοναδικό καλάθι γιατί τι θα κάνετε αν δεν μειωθούν οι συντάξεις; Tώρα καταλαβαίνω οτι με βηματάκια τσούκου - τσούκου λέτε κάτι άλλο” είπε, κοιτώντας προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Και κλείνοντας την τοποθέτηση του επεσήμανε “λέτε τώρα ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος διότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτό είναι το καινούργιο καλάθι; Εκεί θα βάλετε τα αυγά σας; Να μας το πείτε να το ξέρουμε...”
Χουλιαράκης
Περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού μόλις υποχωρήσουν οι αναταράξεις από την Ιταλία και τις αναδυόμενες οικονομίες “βλέπει” ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Μιλώντας στη Βουλή επεσήμανε πως “δεν χρειάστηκε τέταρτο πρόγραμμα γιατί τα δημοσιονομικά μπήκαν σε βιώσιμη τροχιά”. Συνέχισε λέγοντας πως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίζεται βήμα- βήμα, προσθέτοντας πως “το κόστος δανεισμού από το 11% υποχώρησε στο 4%, παραμένει υψηλό αλλά είναι χαμηλότερο από αυτό που υπήρχε”.
Όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ο Γ. Χουλιαράκης σημείωσε πως “είναι το πρώτο που αποτυπώνει την αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που επεκτείνει χωρίς να περιστέλλει”.
Όπως τόνισε “η δομή του προσχεδίου διαφέρει από τα προηγούμενα” και εξήγησε πως : έχει σενάριο βάσης με το τι προβλέπεται, έχει πίνακα με το τι προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση και έχει τη δημοσιονομική πολιτική. Το προσχέδιο για πρώτη φορά θα πρέπει να κατατεθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ώστε να συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως συμβαίνει και με τα άλλα κράτη.
“Το ότι τελείωσε το πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να κάνει ότι θέλει. Υπάρχουν προνόμια και υποχρεώσεις για όλα τα κράτη” επεσήμανε ο Γ. Χουλιαράκης, απαντώντας στην αντιπολίτευση.
Bad bank
Η Ελλάδα σχεδιάζει τη δημιουργία «οχημάτων» για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, μετά το sell off τραπεζικών μετοχών που ανέδειξε τις αμφιβολίες των επενδυτών για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, δήλωσαν τρεις ξεχωριστές πηγές στο Bloomberg.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, η χώρα θα δημιουργήσει ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) με βάση το οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτωθούν» κάποια από τα «κακά» δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους.
Τα SPVs θα εκδώσουν ομόλογα, κάποια από τα οποία θα συνοδεύονται από κρατικές εγγυήσεις, τα οποία θα διαθέσουν σε επενδυτές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, βοηθώντας στην ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κόκκινων δανείων, σημείωσαν.
Το σχέδιο έρχεται μετά το ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών που χάνουν πάνω από 40% φέτος. Οι τράπεζες που πέρασαν τα stress tests νωρίτερα φέτος είναι υπό πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια με ρυθμούς-ρεκόρ.
Το κρατικά ελεγχόμενο ΤΧΣ, που είναι μέτοχος και στις τέσσερις τράπεζες, είναι σε συζητήσεις με την Κομισιόν, ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά θέματα «κρατικής βοήθειας» όπως και με τον SSM, ανέφεραν οι πηγές.
Ενώ πτυχές του σχεδίου δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, πηγή είπε στο πρακτορείο ότι μπορεί να μειώσει το βάρος των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών έως και κατά 15 δισ. ευρώ από το σύνολο των 88,6 δισ. ευρώ που έχουν, με βάση τα στοιχεία στα τέλη Ιουνίου.