Με το ύψος των κόκκινων δανείων να ξεπερνάει τα 80 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δις. εκτιμάται ότι είναι μόνο επιχειρηματικά, επανέρχεται η συζήτηση για την δημιουργία μίας ή πολλαπλών bad bank, αλλά το ζήτημα που προκύπτει είναι ποιος θα βάλει τα λεφτά.
Το μεν κράτος διαθέτει μαξιλάρι ρευστότητας της τάξης των 24 – 28 δις. ευρώ και αν εγγυηθεί 20 δις. Ευρώ για την bad bank, εξανεμίζεται. Ειδικά τώρα που οι αγορές παραμένουν ερμητικά κλειστές. Επιπρόσθετα, στο σενάριο που το Ελληνικό Δημόσιο καταστεί εγγυητής των δανείων που θα μεταφέρουν στην bad bank οι τράπεζες, είναι να απορεί κανείς το πώς θα το πράξει, όταν τα Ελληνικά ομόλογα δεν βρίσκονται σε καμία επενδυτική κατηγορία από τους ξένους οίκους αξιολόγησης. Κι αν οι τράπεζες από την πλευρά τους, μεταφέρουν τα κόκκινα δάνεια στην bad bank και τα περάσουν στην λογιστική αξία, ναι μεν καθαρίζουν οι ισολογισμοί, προκύπτει δε, ζήτημα νέας ανακεφαλαιοποίησης ή αύξησης κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυτό έπρεπε να είχε συμβεί πριν από τρία χρόνια. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι θεωρείται έμμεση κρατική ενίσχυση, που σημαίνει ότι η Ευρωπαίκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα απορρίψει το όλο εγχείρημα.
Νωρίτερα, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφεραν ότι η bad bank αποτελεί πρόταση του διοικητή της κ. Ι. Στουρνάρα, εκπεφρασμένη από τον Φεβρουάριο του 2018 στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της τράπεζας.
Νωρίτερα την Παραsκευή κι ενώ έγιναν οι διαρροές του οικονομικού επιτελείου χθες περί της bad bankο ESM διέψευσε τα σενάρια ότι σχεδιάζει περέμβαση στις Ελληνικές τράπεζες.
Με την Πειραιώς να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ζήτημα άντλησης κεφαλαίων, την Παρασκευή οι απώλειες στο ταμπλό ενδοασυνεδριακά οδήγησαν τη μετοχή στο 1,28 ευρώ, δηλαδή σε ιστορικά χαμηλά και λίγο νωρίτερα, με τις απώλειες κοντά στο 7%, η μετοχή ανέκαμπτε προς το 1,32 ευρώ. Πάνω από 2% είναι οι απώλειες που καταγράφονται αυτή την ώρα στην Eurobank, κατά 1,7% υποχωρεί η Alpha και κατά 1,5% η μετοχή της Εθνικής, στο 1,69 ευρώ. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται κάτω και από το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης (666) στις 665 μον. και απώλειες 1,5%. Η πτώση έχει περάσει σε όλο το ταμπλό και κυρίως στις μετοχές του FTSE 25 που αποτελεί την «βιτρίνα» της αγοράς μας. Ούτε μία μετοχή δεν διαπραγματεύεται στο «συν». Η νέα πτώση στο Χρηματιστήριο συντελείται με τζίρο που ξεπερνάει τα 34,5 εκατ. ευρώ.