Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτασφάλισης και εργοδοτικών και πρέπει να μειωθεί, ενώ, παράλληλα, απαιτείται μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5% που αποτέλεσε, στο παρελθόν, το έναυσμα για την ουσιαστική μείωση της ανεργίας. Υπέρ αυτής της θέσης τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Νότης Μηταράκης, Αν. Τομεάρχη Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη. Ο ίδιοι υπογράμμισαν πως τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω και να γίνουν πιο ανταποδοτικά και δίκαια. Υποστήριξαν, δε, ότι είναι αναγκαία η κατάργηση του υφιστάμενου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 και αντικατάστασή του από ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα περιλαμβάνει τους τρεις βασικούς πυλώνες και θα το καθιστά πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό και αποτελεσματικό. Η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, όπως τόινισαν, θα αφορά την επικουρική και μόνο ασφάλιση, διασφαλίζοντας πολύ υψηλότερες αποδόσεις επικουρικής σύνταξης μέσα από τον ατομικό λογαριασμό (κουμπαρά) του κάθε εργαζομένου. Ακόμη, οι κ.Βρούτσης και Μηταράκης επισήμαναν πως πρέπει άμεσα να εφαρμοσθεί το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ», να γίνει μείωση των φόρων και εισφορών σε συνδυασμό με ταυτόχρονες δράσεις πάταξης της παραβατικότητας. Για τον ΕΦΚΑ, πέραν της αρχικής δημοσίευσης του προϋπολογισμού του φορέα, θα πρέπει να δημοσιεύεται αποκλειστικά και μόνο ο ισολογισμός του για ενίσχυση της διαφάνειας των ακολουθούμενων διαδικασιών. Τέλος, κατά τους βουλευτές της ΝΔ, προσδιορισμός του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται με βάση τον ν. 4172/2013, λαμβάνοντας υπόψη α) την δυνατότητα της οικονομίας και τη συνεκτίμηση σε βάθος ετών βασικών εθνικών μακροοικονομικών μεγεθών (ποσοστό ανεργίας & αδήλωτης εργασίας, ΑΕΠ/ανάπτυξη, πληθωρισμός κ.α.) και β) από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών θεσμικών εταίρων.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέφερε πως η Συνομοσπονδία, καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αναζητά επίμονα απ’ όλους τους φορείς της Πολιτείας, πάντοτε προβάλλοντας τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, την δημιουργία της αναγκαίας για την χώρα, την κοινωνία και την οικονομία της εθνική πολιτική στα εργασιακά, εργοδοτικά και ασφαλιστικά. Στα συνταξιοδοτικά θέματα προτεραιότητά της είναι ο σεβασμός στην διαδοχή των γενεών.
Οι θέσεις της ΕΣΕΕ, όπως εκφράστηκαν στην συζήτηση, έχουν ως εξής:
-Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το Κράτος. Πάγια θέση της ΕΣΕΕ παραμένει η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 € με το πέρας της μεταμνημονιακής περιόδου.
-Το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα.
-Ο αναδιανεμητικός ρόλος του ασφαλιστικού συστήματος παραμένει αδιαπραγμάτευτος, ενώ οι άλλοι 2 πυλώνες που εισηγείται η ΝΔ θα πρέπει να έχουν επικουρικό/συμπληρωματικό χαρακτήρα, λόγω της αδυναμίας της πλήρους ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος.
-Θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί η θεσμοθετημένη η επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών.
-Θα πρέπει να διασαφηνιστούν πληθώρα ζητημάτων εργασιακής υφής και κυρίως σε τουριστικές περιοχές, με κυριότερα όλων εκείνα που σχετίζονται με θέματα υπερεργασίας/υπερωριών/επέκτασης ωραρίου και της επιβολής προστίμων. Ορισμένα από αυτά μπορεί να απαιτούν κοινωνική συμφωνία/συναίνεση, αλλά είναι σημαντικότερα και παραγωγικότερα της Κυριακάτικης λειτουργίας.
-Έμπρακτη υποστήριξη της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.