Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για το θέμα των συντάξεων άκουσαν με «ενδιαφέρον» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν, στις σημερινές συναντήσεις που έγιναν στο Μπαλί στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών αυτά αφορούσαν τόσο στο ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.
Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου επισήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.
Οι συναντήσεις έγιναν σήμερα με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Δ.Ν.Τ κ. Πολ Τόμσεν στις 9 π.μ. (τοπική ώρα) και στη συνέχεια με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στις 15.00 (τοπική ώρα).
Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν δήλωνε πως, «η δημοσιονομική πολιτική ήταν ανεπαρκώς αντικυκλική», είπε σημειώνοντας ότι αυτό είναι το κύριο μήνυμα του Ταμείου προς τη Γηραιά Ηπειρο.
Υπάρχουν, συμπλήρωσε, χώρες που στην πραγματικότητα αυξάνουν το ονομαστικό έλλειμμα στους προϋπολογισμούς, παρά τη θετική συγκυρία. «Πρέπει να μειώνουμε το χρέος τις καλές εποχές, για να έχουμε "χώρο" στις κακές στιγμές», συμπλήρωσε.
Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της Ιταλίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια έπρεπε να είχε αναλάβει περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι το Ταμείο περιμένει καλή ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά και εκτιμά ότι δεν είναι στιγμή για δημοσιονομική χαλάρωση τέτοιου μεγέθους. Είναι λάθος και είδαμε την αντίδραση της αγοράς, σημείωσε.