Για «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό Barbaros και την ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως επισημαίνουν, γίνεται λόγος για «παρενόχληση» από πλευράς του ελληνικού πλοίου, ισχυριζόμενες ότι το «περιστατικό» έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο.
Χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην τουρκική Navtex εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε: Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστήριξε τα εξής: Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο. Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».
Οπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, με την Τουρκία να επιχειρεί κλιμάκωση της έντασης θέλοντας να υπονομεύσει τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για έρευνες υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, με ιδιαίτερη έμφαση στο «οικόπεδο» 7 καθώς επίσης και να δημιουργήσει τετελεσμένα προς όφελος της με στόχο την ενεργό παραμονή της στο ενεργειακό γεωστρατηγικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση δεν μοιάζει ιδιαίτερα αισιόδοξη. Αντίθετα ενόψει της έναρξης των ερευνών από την ExxonMobilστο οικόπεδο 10 και ενδεχόμενες ασκήσεις που θα ενισχύσουν την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή το όλο εγχείρημα δείχνει να κρέμεται από μία κλωστή.
Σε απόσταση μόλις 3-4 ναυτικών μιλίων από το τουρκικό ερευνητικό, που κινείται στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βρίσκεται η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, «Νικηφόρος Φωκάς»η οποία έχει ήδη αποκτήσει οπτική επαφή με το Barbaros. Το ελληνικό πολεμικό δεν έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο παρακολουθεί κάθε κίνηση του τουρκικού Barbaros, σε μία προσπάθεια να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, προκειμένου να είναι σε θέση να σπεύσουν στην περιοχή αν παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με πληροφορίες.