Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η υπόθεση με τις πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.
Η κα Δημητρίου έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας στην Οικονομική Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν οι συγκεκριμένες πωλήσεις.
Ο τελευταίος, σύμφωνα με έρευνα των Κινεζικών αρχών, φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους , αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS.
Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη. Οι αγοραστές φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα (και των προνομίων της)
Η διοίκηση της Jumbo πάντως υποστηρίζει ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρία.
Nωρίτερα το b.e. έγραφε:
Όταν κάποιος δημοσιογράφος τηλεφωνούσε στην Jumbo για να κάνει το ρεπορτάζ της εταιρείας, (π.χ. οικονομικά αποτελέσματα, νέες εξαγορές ή επενδύσεις κ.ά.), συνήθως η γραμματέας τον παρέπεμπε στον κ. Ε. Παπαπευαγγέλου, ο οποίος κατέχει ακόμα τη θέση του αναπληρωτή αντιπροέδρου στο Δ.Σ. της εταιρείας. Ο ίδιος ποτέ δεν γνώριζε τίποτα για καμία από τις επενδυτικές πρωτοβουλίες του ομίλου, δήλωνε αναρμόδιες ή ότι δεν είχε πάρει ποτέ τίποτα το αυτί του. Προφανώς, όπως αποδείχθηκε περίτρανα χθες, ήταν απασχολημένος με… σοβαρότερα θέματα…
Την Τετάρτη, η μετοχή της Jumbo, καταγράφει απώλειες πάνω από 5%, μετά τον κατακλεισμό των πληροφοριών ότι ο κ. Παπαευαγγέλου, για πολλούς το δεξί χέρι του κ. Απ. Βακάκη, επικεφαλής του ομίλου, είχε στήσει την απάτη με τις πωλήσεις ακινήτων στους Κινέζους που έχουν καταπνίξει την Ελληνική κτηματαγορά, δεχόμενος πληρωμές μέσω POS, εμπλέκοντας και Ελληνικές τράπεζες.
Το μέγα εταιρικό σκάνδαλο, το οποίο έρχεται τρεις μήνες μετά το άλλο, αυτό της Folli Follie και των μαγειρεμένων ισολογισμών για τουλάχιστον δέκα χρόνια του «πατριάρχη» της οικογένειας, Δημήτρη Κουτσολιούτσου και εν μέσω φημών για την κεφαλαιακή επάρκεια του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Πάντως, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ μπορεί να ανέρχεται το ύψος του σκανδάλου και μάλιστα με τραπεζική συνδρομή.
Το ακριβές ύψος της απάτης θα αποκαλυφθεί μετά την ολοκλήρωση του εποπτικού ελέγχουν που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ λέγεται ότι έχι παρέμβει και η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα, κατόπιν παρέμβασης της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου ότι στη χώρα του ‘ασιατικού τίγρη» επικρατούν κεφαλαιακοί περιορισμοί, τόσο στις εσωτερικές συναλλαγές, όσο και στην κίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Ο κ. Παπαευαγγέλου, αρχικά είχε αποκτήσει μηχανήματα πιστωτικών καρτών, POS, από την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, μέσω των οποίων πλούσιοι Κινέζοι πελάτες του κ. Παπαευαγγέλου έκαναν αγορές ακινήτων στην Ελλάδα. Κάτι δεν πήγαινε καλά όμως, διότι είναι εντελώς ασυνήθιστο στην τραπεζική πρακτική να πραγματοποιούνται τόσο υψηλές συναλλαγές και μάλιστα για επενδυτικούς σκοπούς μέσω POS.
Οι δύο προαναφερόμενες τράπεζες απενεργοποίησαν τα POS και ο κ. Παπαευαγγέλου στράφηκε στην Εθνική, όπου βρήκε γόνιμο έδαφος συνεργασίας και συνεννόησης.
Χρησιμοποιώντας τα POS της Εθνικής η εταιρεία του κ. Παπαευαγγέλου πραγματοποιούσε πολλές δεκάδες, δήθεν, μεμονωμένες συναλλαγές 10.000 και 20.000 ευρώ, για κάθε Κινέζο πελάτη, ώστε να μην εντοπίζονται από τις κινεζικές αρχές. Έτσι, οι πολλές μικρότερες συναλλαγές κάθε πελάτη αθροίζονταν σε 200.000, 300.000, 500.000 ευρώ ή και ακόμα παραπάνω. Η κομπίνα δεν σταμάτησε εδώ: η εταιρία του κ. Παπαευαγγέλου, υπερτιμούσε την τιμή των ακινήτων επιστρέφοντας τη διαφορά από την πραγματική τιμή σε κατάθεση στους Κινέζους. Δηλαδή αν ένα σπίτι στην Αθήνα κόστιζε 250.000 ευρώ, τότε πραγματοποιούνταν δεκάδες συναλλαγές αθροίζοντας 400.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 150.000 ευρώ καταθέτονταν σε τραπεζικό λογαριασμό!
Ο κ. Παπαευαγγέλου έγινε γνωστός στη… show biz, μόλις προσφάτως, αγοράζοντας από την Eurobank την βίλα του πρώην εκδότη κ. Π. Κωστόπουλου στη Φιλοθέη για κάτι λιγότερο από 5 εκατ. ευρώ, την οποία, έλεγε ότι θα διαθέσει για επενδυτικούς σκοπούς. Μάλλον δεν… πρόλαβε!
Η ανακοίνωση της Jumbo
Νωρίτερα, την Τετάρτη η εταιρεία Jumbo σε ανακοίνωσή της, την οποία απέστειλε στο Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαψεύδει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση Παπαευαγγέλου και πως ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρος δεν «είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας», ενώ προσθέτει ότι η εταιρεία δεν είχε ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του.
Αναλυτικά:
H Jumbo, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα:
1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.
2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.
3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς.