Σε ειδική συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) το πρωί της προσεχούς Πέμπτης, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει διορθωτικές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό του 2019, θα κριθεί το θέμα των συντάξεων και των θετικών μέτρων που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση θα αφορά αποκλειστικά τη χώρα μας και θα προηγηθεί του καθιερωμένου EWG, που θα προετοιμάσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας την επικείμενη σύνοδο του Eurogroup.
Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα, προκειμένου η συζήτηση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 19 Νοεμβρίου να έχει κυρίως διαδικαστικό χαρακτήρα και οι υπουργοί Οικονομικών να αφοσιωθούν στην Ιταλία και στην περαιτέρω εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης. Ωστόσο, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει:
1. Το EWG και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να πειστούν ότι «βγαίνουν τα νούμερα» του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 χωρίς την περικοπή στις συντάξεις και με την εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα (765 εκατ. ευρώ) ή, έστω, ενός μέρους του.
2. Να μην υπάρξουν ενστάσεις (π.χ. για αθέτηση ψηφισμένης μεταρρύθμισης) από τη Γερμανία και τους υπόλοιπους «σκληρούς» της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί να μην εφαρμοστεί η ψηφισμένη μείωση των συντάξεων και να υπάρξει δέσμευση επιβολής του μέτρου στο μέλλον, εάν χρειαστεί. Όμως, η τελική απόφαση δεν λαμβάνεται από την Κομισιόν, αλλά από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, με βάση την εισήγηση του EWG. Έτσι, προβληματισμό προκαλεί η χθεσινή αναφορά της Deutsche Welle ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διατηρεί επιφυλάξεις για την πρόθεση της Αθήνας να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων. Η αναφορά αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Μέχρι στιγμής, εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ μεταξύ των προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης και εκείνων των ευρωπαϊκών θεσμών, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Η απόσταση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 2,3% το 2019, ενώ η κυβέρνηση αισιοδοξεί για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης καλείται να καλύψει την παραπάνω διαφορά, καταθέτοντας στο EWG αλλαγές στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019.
Πηγή: newmoney.gr