Παρέμβαση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με πληροφορίες.
Αφορμή η έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για την ύπαρξη «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, που με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχουν την δυνατότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας.
Οπως μεταδίδει ο Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Μίλε Μποσνιακόφσκι απέφυγε από την πλευρά του να σχολιάσει το θέμα. Σε ερώτηση που του έθεσε η «Καθημερινή» για το εάν ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε σε «Αιγαιάτες Μακεδόνες», απάντησε ότι «δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών που να προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες».
Η εξέλιξη έρχεται την στιγμή που η Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος, στο πλαίσιο της αναθεώρησης που απαιτεί η συμφωνία για το ονοματολογικό.
«Η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως» στην συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ. Προσέθεσε πως αυτό «μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές».
«Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας» διεμήνυσε προς την ΠΓΔΜ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο των εορτασμών για την ημέρα του Πυροβολικού.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.
Πηγή: ΣΚΑΙ, Καθημερινή