«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης "συμφωνίας των Πρεσπών"», δηλώνει ο υπουργός Αμυνας.
Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο».
Προσωπική επίθεση στον Πάνο Καμμένο εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή και τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Όλοι οι Έλληνες συνειδητοποιούν πια ότι είχε δίκιο η Νέα Δημοκρατία, όταν από την αρχή κατήγγειλε την κυβέρνηση πως παραχωρώντας τη δήθεν “μακεδονική εθνότητα” και γλώσσα θα αποθρασύνει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Σκοπίων.
Ο τελευταίος που δικαιούται να καμώνεται τώρα ότι το κατάλαβε, είναι εκείνος που έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή του για την βρει ο Πάνος Καμμένος».
«Θα πρέπει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να θυμάται πάντα ότι εμπνευστής του όρου "Βόρεια Μακεδονία" είναι η εν αποστρατεία αδελφή του» αναφέρει απάντηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Νέα Δημοκρατία.
«Οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και των εκπροσώπων της κυβέρνησής του δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το πώς βλέπουν οι γείτονες μας την επόμενη μέρα της συμφωνίας με την Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
Οπως αναφέρει το κόμμα, «ο αλυτρωτισμός, η καχυποψία και η αδιαλλαξία που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες τις δύο χώρες πρέπει να εκριζωθούν και να μην επιστρέφουν από το παράθυρο.
Το Ποτάμι καλεί την ελληνική κυβέρνηση, αντί να αδρανεί, να ζητήσει από την ηγεσία της πΓΔΜ να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια και όχι απλώς με προφορικές δηλώσεις ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα. Και οι γείτονές μας δεν υπαναχωρούν από την παραδοχή -που αποτελεί και συμβατική τους υποχρέωση - ότι η γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.
Το Ποτάμι επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει το όνομα της γειτονικής χώρας, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της. Αυτό είναι το συμφέρον των λαών μας, των επόμενων γενιών και σε ότι αφορά την Ελλάδα αυτό είναι το πατριωτικά ορθό και υπεύθυνο», καταλήγει η ανακοίνωση.