Από τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Κώστα Κατσίκη ήρθε η πρώτη απάντηση του κυβερνητικού εταίρου στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, δείχνοντας τον δρόμο της άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Ο Πάνος Καμμένος το έχει πει, φεύγουμε. Αυτό τι σημαίνει; Παύουμε να είμαστε ο κυβερνητικός εταίρος, δεν υπάρχει πλειοψηφία, δεν δίνουμε εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Κατσίκης μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, εμμένοντας στη σκληρή στάση που έχει κρατήσει εξαρχής.
Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ έστειλε επί της ουσίας μήνυμα και στους αντιφρονούντες βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ, οι οποίοι μετέχουν στην κυβέρνηση, πως ο κ. Καμμένος τους έκανε υπουργούς και επομένως θα πρέπει να αφήσουν την υπουργική καρέκλα, αν λάβουν τέτοια εντολή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν υπουργοί με τους οποίους δεν έχει επικοινωνήσει, για να γνωρίζει τι θα πράξουν.
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό “Οpen” ξεκαθάρισε πως:
* Παρότι το Σύνταγμα προβλέπει κυβερνήσεις ανοχής (σ.σ. με ψηφοφορία επί των παρόντων και λιγότερα από 151 «ναι»), οι οποίες υπάρχουν ήδη σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, ο ίδιος θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστά «πολιτικό θέμα». Επομένως, θα απορρίψει το συνταγματικό «προνόμιο» και θα ζητήσει στήριξη από 151 βουλευτές, τουλάχιστον.
* Εάν δεν λάβει 151 «ναι», τότε θα προσφύγει στις εθνικές κάλπες «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα». Όπερ, αφού ψηφιστεί το δεύτερο «θετικό πακέτο» και ο πρώτος κύκλος της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Με βάση αυτή τη διευκρίνιση, οι τριπλές εκλογές τον Μάιο φαντάζουν το πιθανότερο σενάριο. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας επανέλαβε με νόημα ότι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας (τον Οκτώβριο) αποτελούν «στόχο» του.
Στην ερώτηση, κατά τη χθεσινή συνέντευξη, εάν πιστεύει πως θα βρεθούν οι έξι περισσότεροι (τουλάχιστον) βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση, πέραν των 145 που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε («πιστεύω ακράδαντα πως ναι»), αν και πρόσθεσε με χιούμορ: «Δεν είμαι ο Ιησούς να περπατάω στο νερό».
* Η ψήφος εμπιστοσύνης θα ζητηθεί πριν από την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με την επιλογή αυτή διευκολύνει, κατά τις πληροφορίες, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους άλλους τρεις βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργο Μαυρωτά, Σπύρο Δανέλη και Σπύρο Λυκούδη, οι οποίοι θέλουν μεν να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία, αλλά υφίστανται ήδη επιθέσεις ότι με τη στάση τους αυτή δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση.
Αυτή η σειρά, πάντως, αφήνει εκτός από τη στήριξη τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, καθώς ο ίδιος δήλωσε χθες πως «με ανοικτό το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης» (σ.σ. αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει, εάν ακολουθηθεί η αντίστροφη σειρά).
Το μείζον ερώτημα για το τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος παραμένει. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να του δώσει εναλλακτικές και διεξόδους ήταν σαφής χθες. Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες, τις έχει ήδη παραθέσει στον ίδιο κατά τη συζήτηση που είχαν προχθές το βράδυ.
«Υπάρχουν διάφορα σχήματα συνεργασίας», είπε ο κ. Τσίπρας, παραπέμποντας στο μοντέλο της Ισπανίας (σ.σ. οι Podemos στηρίζουν την κυβέρνηση Σάντσεθ, αλλά δεν μετέχουν στο υπουργικό σχήμα) και της ΔΗΜΑΡ, όταν στήριξε την τρικομματική το 2012 (σ.σ. ο Φώτης Κουβέλης δεν είχε υπουργικό αξίωμα ενώ «διέθετε» υπουργούς του κόμματός του).
Η βασική εναλλακτική συνεπώς είναι να αποχωρήσει ο κ. Καμμένος (μόνος του ή με τα λοιπά στελέχη των ΑΝΕΛ) από το υπουργικό σχήμα, αλλά να μην άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.
Το πολιτικό δίλημμα, δε, προς τον (ακόμα) εταίρο του ήταν απόλυτο: «Δεν πιστεύω ότι ο Καμμένος θα υπηρετήσει το σχέδιο Μητσοτάκη» και «ότι θα σηκώσει τέτοιο βάρος να ρίξει την κυβέρνηση».